European Union


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Situatie in Nepal :

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 28 februari 2005
6748/05 (Presse 41)
P 16/05

Verklaring van de Europese Unie over de situatie in Nepal

Het voorzitterschap van de EU heeft in zijn verklaring van 2 februari 2005 zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de ontbinding van de meerpartijenregering van Nepal en over het besluit van de koning om de uitvoerende macht naar zich toe te trekken, en opgeroepen tot een spoedig herstel van de meerpartijendemocratie. Vervolgens heeft elke EU-lidstaat die in Nepal een ambassadeur heeft, deze, gezien de ernst van de situatie in dit land, voor overleg teruggeroepen. De ambassadeurs van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en de zaakgelastigde van bijvoorbeeld Denemarken zijn nu naar Kathmandu teruggekeerd.
De EU blijft ervan overtuigd dat het initiatief van de koning een ernstige tegenslag is voor de vooruitzichten op een op onderhandelingen gebaseerde, democratische oplossing voor het conflict in Nepal. De EU roept de koning op onverwijld de nodige maatregelen te nemen om de democratische en openbare vrijheden te herstellen en de door hemzelf na zijn machtsgreep op 1 februari afgekondigde noodtoestand op te heffen. 6748/05 (Presse 41) 2
NL
De EU verzoekt met name dat de representatieve democratie wordt hersteld; dat alle om politieke of andere redenen op grond van noodverordeningen vastgehouden gevangenen snel worden vrijgelaten; dat de Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens (NHRC) en haar vertegenwoordigers zonder voorafgaande kennisgeving onbeperkte toegang krijgen tot alle gevangenen; dat politieke partijen en maatschappelijke organisaties de vrijheid krijgen om zich te organiseren en actief te zijn; dat de aan de media opgelegde beperkingen inzake informatieverspreiding worden opgeheven; dat er garanties worden gegeven voor het behoud van de onafhankelijkheid van de met het onderzoek naar machtsmisbruik belaste commissie (CIAA), en dat het recht van vereniging en de andere grondrechten worden hersteld. De EU roept de koning tevens op de nodige maatregelen te nemen opdat de vertegenwoordigers van de NHRC hun mandaat op onafhankelijke en doeltreffende wijze kunnen uitoefenen, zonder te hoeven vrezen voor hun persoonlijke veiligheid.
De EU is ernstig verontrust over de mensenrechtencrisis waarin Nepal thans verkeert, alsmede over de ernstige en systematische schendingen van de mensenrechten door beide conflictpartijen. Volgens de EU bestaat wel degelijk het risico dat het conflict nog verscherpt, en dat de restricties op de democratische vrijheden resulteren in een toename van de mensenrechtenschendingen. De EU roept op tot eerbiediging van de mensenrechten van het Nepalese volk, alsmede van de internationale normen en verplichtingen op het gebied van de mensenrechten.
De EU onderzoekt welk effect de nieuwe politieke situatie zou kunnen hebben op de veiligheid in het land en op het vermogen van de donoren om ontwikkelingshulp te bieden aan de arme Nepalese bevolking. Zij vreest dat een verscherping van het conflict een doeltreffende hulpverlening en de instandhouding van de ontwikkelingsprogramma's zou kunnen bemoeilijken. Daarom toetsen de EU-donoren thans de doeltreffendheid in de zin van ontwikkeling van bestaande of geplande activiteiten binnen deze nieuwe context. De EU verzoekt alle conflictpartijen met name de door de donoren vastgestelde operationele richtsnoeren ("Basic Operating Guidelines") na te leven en openlijk te onderschrijven, de veiligheid van allen die voor en met ontwikkelingshulporganisaties werken, te waarborgen, en het hen mogelijk te maken hun hulpverleningsactiviteiten voort te zetten zonder zich zorgen te hoeven te maken.
De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 5 8 2 3 / 6 3 1 9 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom 6748/05 (Presse 41) 1
NL