IP/05/230
Brussel, 1 maart 2005
Wat betekent "kalfsvlees" voor u? De Commissie vraagt de mening van de
consument
Via het internet heeft de Europese Commissie vandaag de consument
gevraagd naar zijn idee over "kalfsvlees". Van de consument wordt
verwacht dat hij zijn wensen en verwachtingen met betrekking tot de
kenmerken van kalfsvlees kenbaar maakt en zijn oordeel geeft over de
wijze waarop kalfsvlees wordt geproduceerd. Wie momenteel kalfsvlees
koopt op de markt van de Gemeenschap, koopt vlees waarvan de kenmerken
sterk kunnen verschillen, zonder dat de consument correcte informatie
krijgt over wat hij of zij nu eigenlijk koopt. Een essentieel kenmerk
van de interne markt is de correcte informatie van de consument en
door talrijke lidstaten is een geharmoniseerde definitie van
kalfsvlees gevraagd. De antwoorden op de in het onderzoek gestelde
vragen zijn in de verschillende landen van Europa minder eensluidend
dan zou kunnen worden verwacht. Op basis van de bij het on-line
onderzoek verkregen gegevens en in aansluiting op gesprekken met de
lidstaten en andere belanghebbenden werkt de Commissie nu aan
voorstellen voor een Europese definitie van "kalfsvlees"
Slechts in enkele lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn de
productie en de consumptie van kalfsvlees echt belangrijk: 75 % van de
totale kalfsvleesproductie komt uit slechts drie landen. Toch wordt in
bijna alle lidstaten van de EU kalfsvlees geproduceerd en
geconsumeerd.
Het vlees dat op de EU-markt onder de benaming "kalfsvlees" wordt
verkocht, komt van dieren die in uiteenlopende houderijsystemen worden
gekweekt. De verschillen op het gebied van zowel de diervoeding als de
leeftijd en het gewicht van de dieren bij het slachten zijn zeer
groot. Algemeen kan worden gesteld dat het aandeel van melkproducten
in de voeding afneemt naarmate het dier ouder wordt. In de plaats
daarvan worden vezels en granen gevoederd, waardoor het gewicht van
het dier sneller toeneemt. Soms wordt melk in al zijn vormen zelfs
helemaal uit het voeder geweerd. De kenmerken (kleur, textuur,
smaak ...) van het vlees, die in grote mate worden beïnvloed door de
houderijmethode, lopen dan ook sterk uiteen.
Verschillende lidstaten hebben de Commissie verzocht de definitie van
kalfsvlees op Europees niveau te harmoniseren, in het belang van de
consument.
Daarom vraagt de Commissie nu het advies van zoveel mogelijk
consumenten uit de Europese Unie over deze kwestie. Om ook uw mening
kenbaar te maken volstaat het de vragenlijst in te vullen die u vindt
op het volgende adres:
http://europa.eu.int/yourvoice/consultations/index_nl.htm Deze
vragenlijst is beschikbaar in het Engels, het Frans, het Duits, het
Italiaans, het Spaans, het Nederlands en het Pools.
European Union