European Union

IP/05/230

Brussel, 1 maart 2005

Wat betekent "kalfsvlees" voor u? De Commissie vraagt de mening van de consument

Via het internet heeft de Europese Commissie vandaag de consument gevraagd naar zijn idee over "kalfsvlees". Van de consument wordt verwacht dat hij zijn wensen en verwachtingen met betrekking tot de kenmerken van kalfsvlees kenbaar maakt en zijn oordeel geeft over de wijze waarop kalfsvlees wordt geproduceerd. Wie momenteel kalfsvlees koopt op de markt van de Gemeenschap, koopt vlees waarvan de kenmerken sterk kunnen verschillen, zonder dat de consument correcte informatie krijgt over wat hij of zij nu eigenlijk koopt. Een essentieel kenmerk van de interne markt is de correcte informatie van de consument en door talrijke lidstaten is een geharmoniseerde definitie van kalfsvlees gevraagd. De antwoorden op de in het onderzoek gestelde vragen zijn in de verschillende landen van Europa minder eensluidend dan zou kunnen worden verwacht. Op basis van de bij het on-line onderzoek verkregen gegevens en in aansluiting op gesprekken met de lidstaten en andere belanghebbenden werkt de Commissie nu aan voorstellen voor een Europese definitie van "kalfsvlees"

Slechts in enkele lidstaten van de Europese Unie (EU) zijn de productie en de consumptie van kalfsvlees echt belangrijk: 75 % van de totale kalfsvleesproductie komt uit slechts drie landen. Toch wordt in bijna alle lidstaten van de EU kalfsvlees geproduceerd en geconsumeerd.

Het vlees dat op de EU-markt onder de benaming "kalfsvlees" wordt verkocht, komt van dieren die in uiteenlopende houderijsystemen worden gekweekt. De verschillen op het gebied van zowel de diervoeding als de leeftijd en het gewicht van de dieren bij het slachten zijn zeer groot. Algemeen kan worden gesteld dat het aandeel van melkproducten in de voeding afneemt naarmate het dier ouder wordt. In de plaats daarvan worden vezels en granen gevoederd, waardoor het gewicht van het dier sneller toeneemt. Soms wordt melk in al zijn vormen zelfs helemaal uit het voeder geweerd. De kenmerken (kleur, textuur, smaak ...) van het vlees, die in grote mate worden beïnvloed door de houderijmethode, lopen dan ook sterk uiteen.

Verschillende lidstaten hebben de Commissie verzocht de definitie van kalfsvlees op Europees niveau te harmoniseren, in het belang van de consument.

Daarom vraagt de Commissie nu het advies van zoveel mogelijk consumenten uit de Europese Unie over deze kwestie. Om ook uw mening kenbaar te maken volstaat het de vragenlijst in te vullen die u vindt op het volgende adres:

http://europa.eu.int/yourvoice/consultations/index_nl.htm Deze vragenlijst is beschikbaar in het Engels, het Frans, het Duits, het Italiaans, het Spaans, het Nederlands en het Pools.