Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Nachtvluchten traumahelikopters?
Uitzenddatum: Di. 1 maart 2005, 20.30u
Verslaggeving: Dirk Mostert en Erwin Otten

De nachtelijke inzet van traumahelikopters is nog steeds niet geregeld, ondanks eerdere toezeggingen. Traumahelikopters vliegen nog niet âs nachts, omdat er onvoldoende geld is. Ook is de veiligheid in het geding. Wat moet er gebeuren om die 24-uursdienst zo snel mogelijk te realiseren?

Traumacentra
In Nederland zijn tien traumacentra die mobiele medische teams kunnen inzetten. Vier daarvan hebben de beschikking over een helikopter. Dat zijn Amsterdam, Rotterdam, Groningen en Nijmegen. Die vier traumahelikopters vliegen nu van zeven uur âs ochtends tot zeven uur âs avonds en kunnen alle gebieden in Nederland bereiken.

Team
Een team bestaat uit een piloot, een trauma-arts en een verpleegkundige. De arts, die speciaal is opgeleid, kan ter plekke kleine operaties verrichten of goede pijnbestrijding geven.

Veiligheid
De helikopters kunnen nog niet zomaar âs nachts opstijgen. De financiën zijn niet het enige probleem; bij nachtelijke vluchten kan de veiligheid in het geding zijn voor personeel en burgers. Daar moet eerst een oplossing voor worden gevonden. Verder moeten piloten een aanvullende cursus krijgen.

Geluidsoverlast
Een ander punt is de geluidsoverlast. In het verleden klaagden buurtbewoners over de komst van heliâs, vooral als ze âs nachts zouden moeten vliegen. De omwonenden vreesden voor geluidsoverlast.

Proef
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid start binnenkort waarschijnlijk met een proef om ook âs nachts een mobiel medisch team in te zetten.