Ingezonden persbericht


Onderwerpen Demos, Bulletin over Bevolking en Samenleving

-----------------------

Jaargang 21
februari 2005

Deze maand in Demos:

Trouwen onder voorwaarden neemt toe maar traditioneel huwelijk nog steeds populair

Nog niet zo lang geleden was het normaal dat de vrouw bij het huwelijk of het eerste kind stopte met betaald werk en dat ze automatisch de achternaam van haar man aannam. De tijden zijn echter veranderd en de echtscheidingscijfers zijn gestegen. Het traditionele kostwinnersmodel is geen vanzelfsprekendheid meer. Sinds de jaren zeventig wordt steeds meer onder huwelijkse voorwaarden getrouwd en behouden getrouwde vrouwen in toenemende mate hun eigen achternaam. Op basis van de resultaten van het grootschalige NKPS-onderzoek, waarover ook al in Demos van december 2004 werd gerapporteerd, blijkt dat eenderde van de recent gehuwden koos voor huwelijkse voorwaarden en dat eveneens eenderde van de recent getrouwde vrouwen hun eigen naam behield. De meeste mensen trouwen dus nog in gemeenschap van goederen en de meeste vrouwen nemen nog steeds de naam van de man over. Overigens kan de ontwikkeling een indicatie zijn voor de mate waarin het individuele 'ik-perspectief' van de moderne tijd in partnerschappen is doorgedrongen.

drs. Helga de Valk, e-mail: valk@nidi.nl en drs. Ruben van Gaalen, e-mail: gaalen@nidi.nl

Pil veranderde samenleving ingrijpend maar niet altijd volgens verwachting

De uitvinding van de 'Pil' heeft de afgelopen decennia meer teweeggebracht dan haar voorvechters in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw konden bevroeden.

Het orale contraceptivum werd in 1954 gelanceerd door Gregory Pincus (1903-1967) en in 1956, nadat het met medewerking van John Rock (1890-1984) medisch-klinisch was getest, onder de naam Enovid bij de Amerikaanse Food and Drug Administration ter goedkeuring voorgedragen. Het middel bleek al snel ongekend populair, eerst bij miljoenen vrouwen in de VS, later over de hele wereld.

Zonder 'perfecte' anticonceptie zou onze huidige samenleving, en zou het huidig demografisch perspectief, er heel anders hebben uitgezien. De effectieve geboorteregeling had ingrijpende gevolgen voor de relatievorming. Paren en individuen konden nu immers keuzes maken die eerder onmogelijk waren. Opvallend is dat een aantal van de opgetreden effecten diametraal op de eerdere verwachtingen staat. Zo nam, paradoxaal genoeg, het aantal buitenechtelijk geborenen toe in plaats van af.

prof. dr. Dick van de Kaa, e-mail: DJVanDeKaa@cs.com .

Op verzoek (demos@nidi.nl) kan de volledige tekst onder embargo worden toegezonden. Het artikel kan na publicatie worden gedownload: www.nidi.nl/public/demos/index.html

Demos verschijnt 10 x per jaar als papieren uitgave en wordt uitgegeven door het NIDI. De nummers worden integraal op de website van het NIDI (www.nidi.nl) geplaatst. Het bulletin wil de kennis en meningsvorming over bevolkingsvraagstukken bevorderen.

Wilt u meer informatie over de hiernaast genoemde onderzoeken, of wilt u meer weten over Demos:

Harry Bronsema, (eindredacteur)
070 35 65 251
bronsema@nidi.nl

Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut

Het NIDI is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en houdt zich bezig met onderzoek naar ontwikkelingen in de omvang en samenstelling van de bevolking.

Lees Demos op:
www.nidi.nl

Wilt u een gratis abonnement op het papieren bulletin Demos?

Stuur een e-mail naar: demos@nidi.nl


---- --