FNV

Eindbod cao-hoveniers onaanvaardbaar

De werkgeversorganisaties van de hoveniers hebben een eindbod op tafel gelegd dat voor FNV Bondgenoten te mager is. CNV Bedrijvenbond ging in principe wel akkoord.
Lutz Kressin, bestuurder van FNV Bondgenoten vindt het een vreemde gang van zaken. "We zijn de laatste paar rondes opgetrommeld om verder te onderhandelen, terwijl achteraf is gebleken dat de CNV Bedrijvenbond het allang op een akkoordje had gegooid met de werkgevers. Allemaal nep dus."
Het cao-eindbod komt neer op een loonsverlaging voor de ongeveer 14 duizend hoveniers, zowel in de winter als in de zomer, vat Kressin samen.
"Werknemers krijgen een eenmalige uitkering van 125 euro, maar dat is een lachertje vergeleken bij de verslechteringen." De cao-onderhandelaar: "In de sector heerst een moordende concurrentie. Niet omdat de bedrijven nu per se zo slecht draaien, maar omdat ze vechten om het marktaandeel. Dan gaan ze onder de prijs werken. De werknemers worden de dupe."
Het eindbod wordt met negatief advies voorgelegd aan de vakbondsleden. Over vier weken is er meer duidelijkheid. Kressin sluit acties niet uit.