Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


1-3-2005

De CO2-emissiehandel is afgelopen maandag (28 februari 2005) daadwerkelijk gestart, door het storten van 85 miljoen ton aan CO2-emissierechten op de rekeningen van de bedrijven. Hiermee is Nederland na Denemarken het tweede land in Europa dat begint met de handel i nemissierechten.Bedrijvenkondenaleerderhandelenin CO2-rechten, maar nu pas bestaan de rechten ook daadwerkelijk.

In totaal zijn op 28 februari 226 miljoen rechten gecreeërd, die tot aan 2008 verdeeld zullen worden over de deelnemers. 85 miljoen ton aan CO2-rechten is de hoeveelheid rechten die in 2005 op de CO2-emissiehandelsmarkt gebracht wordt. Van alle bedrijven die verplicht deelnemen, heeft 95% de emissierechten over het jaar 2005 gestort gekregen op deze rekeningen. De rekeningen waar de rechten op gestort zijn, worden door de Nederlandse Emissieautoriteit in het Register CO2-Emissiehandel beheerd.
De Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) is het bevoegd gezag voor uitvoering van de wet over de handel in NOx- en CO2-emissierechten. Vanaf 1 januari 2005 valt de NEa onder directe verantwoordelijkheid van de plaatsvervangend secretaris-generaal van VROM. Op termijn wordt de NEa een onafhankelijke organisatie. De werkzaamheden van de NEa vallen uiteen in vergunningverlening, registreren van de saldi van emissierechten en toezichthouding.
Bedrijven die verplicht deelnemen aan de emissiehandel, moeten hiervoor een vergunning aanvragen. Zodra zij deze vergunning hebben kunnen ze handelen in emissierechten. In het Register CO2-emissiehandel houdt de NEa deze transacties bij. Bewaken van de marktwerking valt niet onder de taken van de NEa. De NEa houdt dan ook geen toezicht op de waarde van een emissierecht.

Meer informatie

* Dossier Nederlandse Emissieautoriteit: http:www.vrom.nl/nea (achtergrondinformatie over de NEa)