Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht


1 maart 2005

Chemicus Lekkerkerker benoemd tot KNAW Akademiehoogleraar

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof.dr. H.N.W. Lekkerkerker benoemd tot Akademiehoogleraar. Lekkerkerker krijgt deze gerenommeerde toekenning vanwege zijn unieke bijdrage aan de ontwikkeling van de fysische chemie. Het Akademiehoogleraarschap is bedoeld voor excellente hoogleraren die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Het is de derde achtereenvolgende keer dat de KNAW een Akademiehoogleraar benoemt aan de Universiteit Utrecht; eerder waren dat prof.dr. Gerard 't Hooft (2003) en prof.dr. J.J. Duistermaat (2004).

Prof. dr. H.N.W. Lekkerkerker

Professor Henk Lekkerkerker (1946) is als hoogleraar Fysische Chemie verbonden aan het Van 't Hoff Laboratorium voor fysische en colloïdchemie van de Universiteit Utrecht. Hij is één van de uitvinders van de moderne colloïd wetenschappen. Hij is een absolute autoriteit op zijn vakgebied die ook internationaal grote bekendheid en waardering heeft verworven. Het werk van Lekkerkerker onderscheidt zich door een zeer originele combinatie van theoretische scheikunde en natuurkunde, anorganische en organische oppervlaktechemie en fysische chemie, waarmee hij deeltjes met goed gedefinieerde eigenschappen maakt en vervolgens karakteriseert en modelleert. Dit heeft afgelopen najaar nog geleid tot de benoeming van Lekkerkerker tot fellow van het geroemde Britse genootschap The Instituut of Physics. In 2003 ontving hij de Rhodia European Colloid and Interface Prize, evenals de Bakhuys Roozeboom medaille (KNAW, waarbij hij de 4e Nederlandse laureaat was sinds 1911).

Onderzoek

Wat Lekkerkerker bijzonder maakt, is zijn unieke vermogen op het grensvlak te werken van chemie en fysica, en daarbij theoretische inzichten te combineren met computersimulatie en experimenten. Zijn belangrijkste bijdragen betreffen het bestuderen en begrijpen van interacties die het fasegedrag bepalen van colloïdale nanodeeltjes van verschillende vormen (bolletjes, plaatjes en staafjes).

Academisch onderwijs

Lekkerkerker is niet alleen een getalenteerde onderzoeker maar ook een inspirerende docent. Hij stimuleert jonge onderzoekers en weet hooggekwalificeerde postdocs aan te trekken. Rond zijn persoon is duidelijk sprake van schoolvorming met een eigen, energieke en enthousiaste sfeer. Maar liefst 6 van zijn onderzoekers promoveerden cum laude en 5 medewerkers ontvingen belangrijke prijzen (3 DSM-prijzen, Van Arkel prijs en in december ontving zijn medewerker dr. W.K. Kegel een VICI-subsidie van NWO). In binnen- en buitenland zijn door Henk Lekkerkerker opgeleide onderzoekers nu werkzaam op voorstaande posities bij universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven.

Publicaties

Het breed georiënteerde fundamentele onderzoek van Lekkerkerker heeft geleid tot vele publicaties van het hoogste wetenschappelijke niveau ter wereld. Hij heeft een buitengewoon hoge citatiescore voor verschillende van zijn publicaties. Eén van zijn vele publicaties is een citatieklassieker en heeft een ware explosie van publicaties teweeggebracht op het gebied van depletie-interactie. Ook hebben twee van zijn uitvindingen geresulteerd in patenten.

KNAW Akademiehoogleraarschap

Het Programma Akademiehoogleraar is in 2002 ingesteld door de KNAW. De toekenning is een persoonsgerichte en instellingsgebonden vorm van steun aan excellente hoogleraren tussen 55 en 60 jaar die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Binnen dit programma worden vooraanstaande onderzoekers van internationaal erkende topkwaliteit beloond met ruime mogelijkheden om de kroon op hun werk te zetten. Lekkerkerker ontvangt vijf jaar lang jaarlijks ¤ 200.000 euro van KNAW voor salaris- en onderzoekskosten.

Meer infomatie

Voor meer informatie over de toekenningen, zie www.knaw.nl

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl