Erasmus MC



01-03-05: Stamcelactiviteit aangetoond in placenta van muizenembryo's

Voor het eerst is bloedvormende stamcelactiviteit aangetoond in de placenta van embryo's van muizen. Dit kan nieuw inzicht verschaffen in het ontstaan van stamcellen en de weefsels waarin ze voorkomen. Onderzoekers van het Erasmus MC en van Harvard University publiceren onafhankelijk van elkaar over dit onderwerp in het maartnummer van het wetenschappelijke tijdschrift Developmental Cell.

Stamcellen zijn cellen van een organisme in het vroegste stadium van hun ontwikkeling. Ze kunnen zich verder ontwikkelen tot cellen met specifieke functies in het lichaam, zoals bloedcellen, spiercellen of zenuwcellen. Onderzoek naar het ontstaan en de ontwikkeling van stamcellen is van groot belang voor de ontwikkeling en verbetering van klinische toepassingen.

Klinische toepassingen in de vorm van stamceltransplantatie kunnen bijdragen aan het herstel van weefsels, die bijvoorbeeld door ziekte of juist door therapie zijn aangetast. Stamceltherapie wordt onder meer toegepast bij de behandeling van leukemie, om bloedcellen te vervangen die door aggresieve vormen van therapie zijn vernietigd.

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben nu stamcelactiviteit aangetoond in de placenta van muizenembryo's, nadat ze deze eerder hebben gevonden in andere vaatweefsels van deze muizenembryo's. Of dergelijke stamcellen ook aanwezig zijn in de menselijke placenta ten tijde van de geboorte is nog een onopgehelderde vraag.

Dit is een van de vragen waarop onderzoekers van het Erasmus MC zich zullen richten. Als de aanwezigheid van stamcellen in de menselijke placenta in grote aantallen kan worden aangetoond, betekent dit een doorbraak in het onderzoek naar, en de behandeling van bloedgerelateerde ziekten. Mede omdat dit weefsel relatief eenvoudig beschikbaar is.