KNB
http://www.baksteen.nl

53e nationale metsel- en voegwedstrijd met koninklijk tintje

Velp, 22 februari 2005

Op 1 maart a.s. starten de regionale voorronden van de 53e Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen. Tijdens de landelijke finale van de metselwedstrijd in Boxtel, begin april, vindt tevens de Nationale Voegwedstrijd plaats.
De deelnemers strijden om de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker.
Gelijk met de finale zal de Nederlandse kandidaat voor het wereldkampioenschap metselen een bakstenen troon voor de jubilerende Koningin Beatrix metselen.
De wedstrijden zijn een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. Het wil daarmee de instroom naar het VMBO-metsel- en voegonderwijs bevorderen en het vakmanschap stimuleren.

Wedstrijdopzet
De Nationale Metselwedstrijd start dit jaar met twee regionale voorronden, te weten op 1 maart in Haarlem en op 2 maart in Nijmegen. Aan deze voorronden nemen bijna 60 leerlingen deel uit de hoogste klassen van het VMBO-onderwijs, onderdeel Bouwtechniek. De Friese Metselwedstrijd van de Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden wordt dit jaar eveneens aangemerkt als voorronde voor de landelijke finale. Deze wedstrijd vindt plaats op 23 en 24 februari.

De best presterende deelnemers van de drie regionale voorronden komen van 4 tot en met 8 april a.s. in Boxtel tegen elkaar uit. Deze finale van de metselwedstrijd wordt gecombineerd met de Nationale Voegwedstrijd, waaraan wordt deelgenomen door leerlingen van de nieuwe Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel. De inzet van de strijd is De Zilveren Troffel en De Zilveren Voegspijker. Het resultaat van de wedstrijd krijgt een blijvende plaats in het publiek domein van Boxtel.

Uniek dit jaar is de bakstenen troon die speciaal vanwege het jubileum van Hare Majesteit Koningin Beatrix wordt gemetseld. Dit werkstuk wordt gerealiseerd door Paul van Gastel, de Nederlandse kandidaat voor het wereldkampioenschap metselen en eerder winnaar van de Zilveren Troffel. De bakstenen troon zal later in de maand deel uitmaken van een landelijke expositie in het Atrium van het gemeentehuis in Den Haag. Met het realiseren van deze bakstenen troon wordt tevens aandacht gevraagd voor het VMBO-metsel- en voegonderwijs.

De wedstrijd is een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie die het organiseert in nauwe samenwerking met organisaties uit de bouw, de samenwerkingsverbanden in de bouw als ook de VMBO-opleidingen Bouwtechniek.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten is de koepelorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel nationale als multinationale ondernemingen.
Het KNB behartigt de belangen van de leden op het gebied van onder meer milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk. Verder draagt het zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan de beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en aan alle niveaus van opleiding.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, heeft een gezamenlijke omzet van ca. 250 miljoen euro (2003) en biedt werk aan zo'n 1400 personen.

Noot voor de redactie/