1 maart - St. David's Day

St. David's Day (1 maart) is een nationale feestdag voor Wales. Niet alleen in Wales zelf, maar wereldwijd verenigen Welshe mensen zich op St. David's Day en vieren dan hun gedeelde identiteit. Zelfs het Empire State Building in New York wordt op 1 maart verlicht in de Welshe kleuren: rood, groen en wit. St. David's Day wordt gevierd met diners, feesten, festivals en concerten. Veel mensen dragen op 1 maart een gele narcis, bekend als een van de traditionele symbolen van Wales.

Wie was St. David? David werd geboren in Wales, in de buurt van de stad die nu zijn naam draagt: Saint Dewi. Hij was van koninklijke afkomst. Samen met zijn volgelingen nam hij de bekering op zich van de Celtische stammen. Hij stichtte kerken en kloosters in Wales, waaronder het klooster in Glyn Rhosyn (Rose Vale), waar hij abt werd. Het broederschap was streng. De broeders stonden vroeg op en verrichtten zware fysieke arbeid op het land. Het leven van David en zijn volgelingen was gedisciplineerd en sober. Maar niet somber. David, zo wordt beweerd door zijn biografen, was een bijzonder vriendelijke man. Hij beleefde vreude aan 'de kleine dingen'. Davids laatste woorden waren: Gwnewch y pethau bychain: "wees vreugdevol, geloof en doe de kleine dingen". De Engelse taal heeft de uitdrukking 'doing your little things' bewaard.

Er bestaan vele tradities en legenden rondom St. David. Toen hij bijvoorbeeld een grote menigte toesprak bij de synode Llandddewi Brefi in Ceredigion steeg de grond onder zijn voeten en vormde het een kleine heuvel zodat iedereen hem kon horen spreken. Een gouden duif landde op zijn schouder als teken van heiligdom. Ook zijn er alleen in Wales al meer dan vijftig kerken aan hem toegewijd. David is overleden op 1 maart, het exacte jaartal van zijn overlijden is onzeker, meest genoemd is het jaar 588. St David wordt al langer dan een millennium gezien als het spirituele hart van Wales en daarom is het 1 maart St. David's Day.