Nederlands Kanker Instituut
Onderzoekers NKI-AVL zetten stap op weg naar immuuntherapie
Amsterdam, 28 februari 2005Onderzoeker Jacques Neefjes van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) heeft met zijn team een nieuwe stap gezet op weg naar een succesvolle immuuntherapie tegen kanker. Een artikel hierover verschijnt 3 maart in het gezaghebbend blad Nature.
Met hun onderzoek, dat gefinancierd wordt door het KWF Kankerbestrijding hebben Neefjes en zijn team een nieuw inzicht gegeven in de werking van het immuunsysteem.
Om het afweersysteem te activeren zodat kankercellen vernietigd kunnen worden, moeten verschillende cellen uit het lichaam met elkaar kunnen communiceren, zo is uit eerder onderzoek al gebleken. Neefjes en zijn team hebben nu inzicht gegeven hoe deze communicatie tussen cellen en het afweersysteem kan plaats vinden. Dit gebeurt door zogenoemde gap junctions. Dit zijn kleine kanaaltjes die cellen met elkaar verbinden.
Deze gap junctions laten cellen op verschillende niveaus met elkaar communiceren. Neefjes en zijn collega's , in samenwerking met het LUMC Leiden, tonen aan dat op deze manier ook immunologische informatie wordt doorgegeven.
Ook aan cellen van het afweersysteem waardoor dit geactiveerd kan worden.
Informatie overdracht
Bij een virusgeïnfecteerde cel wordt uiteindelijk een klein stukje van dit virus aan het afweersysteem getoond. Een goed werkend afweersysteem 'ziet' dat dit stukje afkomstig is van een virus en geeft zogenoemde killercellen opdracht de cel met de indringer te doden. Deze killercellen zijn echter niet in grote getale aanwezig. Daarom moeten ze na een infectie in aantal toenemen. Een identiek systeem moet bij immuuntherapie voor kanker gaan werken. Dit kan echter alleen als het afweersysteem de juiste informatie krijgt. Hierin hebben, zo blijkt nu, gap junctions een belangrijke functie. Bij veel kankercellen blijken deze kanaaltjes geremd te zijn. "Het zou kunnen dat de afweercellen daardoor niet geactiveerd worden waardoor het afweersysteem geblokkeerd raakt". Volgens Neefjes zou dat dus kunnen betekenen dat de tumorcellen onvoldoende worden herkend door het afweersysteem. Met deze wetenschap kunnen onderzoekers nu zoeken naar nieuwe methoden om het afweersysteem tegen kankercellen te activeren. Vervolgonderzoek zal zich daarom concentreren op de mogelijkheden om dit nieuwe inzicht te vertalen naar een succesvolle immuuntherapie tegen kanker.