Ingezonden persbericht

Debat over Nederland verenigingsland

De onzekere toekomst van een succesformule

AMSTERDAM, 20050208 -- De Rode Hoed te Amsterdam organiseert in samenwerking met CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, op maandag 28 februari 2005 een debat over de toekomst van hedendaagse verenigingen in Nederland. Voor ongeveer elk doel, hobby, ziekte of belang bestaat in Nederland een vereniging. Met elkaar vormen zij een netwerk van maatschappelijk en politiek verkeer in Nederland, de basis van het poldermodel. Maar heeft de moderne vereniging als achterbanorganisatie wel toekomst als de meeste leden niet actief zijn? En zal de 'next generation' bereid zijn om bestuurlijke verantwoordelijkheid te dragen, om daadwerkelijk inhoud en standpunten mee vorm te geven?


De aanleiding voor dit debat is de publicatie van het boek 'De vereniging op survival. Overlevingstrategieën voor hedendaagse verenigingen' van Marike Kuperus.
Organisatie: De Rode Hoed en CIVIQ
Aanvang: 14.00 uur in de Grote Zaal.

Programma
Joep de Hart (SCP) trapt af met een antwoord op de vraag waarom verenigingen onder druk staan en bekijkt de maatschappelijke trends die invloed hebben op de vereniging. Onder leiding van Harmke Pijpers (Radio 1 Journaal) discussiëren aanwezigen over de toekomst van de vereniging. Is het bijvoorbeeld erg dat de vereniging geen legitieme belangenbehartiger meer is? En kunnen groepen mensen zich ook anders organiseren? Auteur Marike Kuperus spreekt een column uit met de titel 'Het excuus voorbij.' Ervaringsdeskundigen en de zaal gaan vervolgens in debat over de belemmeringen in traditionele verenigingen en wat verenigingen moeten doen om moderne eigenaarsleden te krijgen.

Publicatie 'Vereniging op survival'
CIVIQ en De Rode Hoed organiseren het debat ter gelegenheid van de publicatie het boek 'De vereniging op survival. Overlevingsstrategieën voor hedendaagse verenigingen' van Marike Kuperus. Deze uitgave biedt de vereniging meerdere overlevingsstrategieën. Inspelen op de lidmaatschapsmotieven van hun achterban of werken aan een modernisering van de verenigingsdemocratie zijn er daar twee van. Het ontvlechten van uitvoering en besluitvorming is ook een manier om in verenigingsland het hoofd boven water te houden. Daarnaast besteedt 'De vereniging op survival' aandacht aan veranderingsprocessen binnen verenigingen zelf. In dit boek vindt elke bestuurder een herkenbare analyse en strategieën om de brandende kwesties in de moderne vereniging te overleven, zodat er weer ruimte komt om te leven.

CIVIQ, instituut vrijwillige inzet
CIVIQ werkt als landelijk kenniscentrum en adviesbureau voor en met vrijwilligersorganisaties, lokale en provinciale steuninstellingen, overheden en bedrijven. Met als doel bij te dragen aan een leefbare samenleving met actieve burgers.



Ingezonden persbericht