CDA

28-02-05
Spies: Discussie kernenergie voeren op basis van feiten Afgelopen week werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over Kernenergie en de sluiting van kerncentrale Borssele. Aanleiding hiervoor waren uitspraken van minister Bot op maandag 14 februari jl. Bot sprak over de prioriteiten op de Europese agenda.

Een daarvan is naar zijn oordeel de zorg rond klimaatverandering, de bedreiging van de energievoorzieningszekerheid en de noodzaak om alternatieve duurzame vormen van energie in een hoger tempo te ontwikkelen. Hij gaf daarbij aan dat ook onderzoek naar het verkleinen van de nadelen van kernenergie voortgezet moet worden. In het regeerakkoord is afgesproken dat de kerncentrale Borssele in 2013 zal worden gesloten. Het kabinet had al eerder aangegeven de Kamer nader te zullen informeren over de consequenties van de sluiting van Borssele. Bovendien stelt het kabinet voor ook alternatieven te bekijken. Tweede-Kamerlid Liesbeth Spies wil die informatie van Van Geel afwachten. Die komt in maart met een uitgebreid standpunt over de sluiting van de kerncentrale.

Woordvoerder Spies:De opgave waar we voor staan is enorm: De verandering van het klimaat en de snelheid waarmee dat gaat, maakt het noodzakelijk om te komen met maatregelen die uitstoot van broeikasgassen tegengaat. In Nederland moeten we de luchtverontreiniging terugdringen, die een directe bedreiging is voor de gezondheid. De groei van de wereldbevolking van 6 naar 9 miljard heeft als gevolg dat de energiebehoefte stijgt van 60% in 2030 naar 100% in 2050. Onze energievoorzieningszekerheid staat daarmee onder druk. Bovendien zijn we voor een belangrijk deel van onze fossiele brandstoffen (olie) afhankelijk van een aantal landen in het Midden-Oosten. Het is daarom nodig om de discussie over energie in de volle breedte te voeren. We kunnen het ons niet permitteren welke energiebron dan ook uit te sluiten. Dus ook niet kernenergie. Daarom is het ook verstandig dat Bot en Van Geel dit onderwerp uit de taboesfeer willen halen en de discussie proberen terug te brengen naar feiten. Daarnaast moet energiebesparing meer aandacht en prioriteit krijgen dan tot op heden gebeurt. Ook moet worden ingezet op meer duurzame energiebronnen, zoals, zon, wind en biomassa.

Het kabinet heeft aangegeven ook andere varianten aan de Kamer voor te willen leggen. Het investeren van het voor sluiting van Borssele benodigde geld in onderzoek en ontwikkeling van vooral duurzame energie is een van die opties. Voor de CDA-fractie geldt het uitgangspunt van sluiting in 2013. Dat neemt niet weg dat het CDA in de aanpak van het klimaatvraagstuk en de bedreiging van de energievoorzienings-zekerheid een grote opgave ziet. Inzet op energiebesparing, ontwikkeling van duurzame energie en investeren in onderzoek om de nadelen van kernenergie te verkleinen zijn keihard nodig. Daarbij is het goed dat de discussie over kernenergie uit de taboesfeer wordt gehaald. Spies:Wij pleiten voor een nuchtere en op feiten gebaseerde discussie. Dat zijn we aan de opgave waar we wereldwijd voor staan verplicht. Dat betekent ook dat we de voorstellen van het kabinet niet vanuit vooringenomenheden, maar op basis van rationele argumenten zullen beoordelen.