Gemeente Tilburg

28-2-2005
Campus Stappegoor feestelijk geopend

Op 25 februari werd Campus Stappegoor in Tilburg officieel geopend. Voor deze première hadden WonenBreburg en de gemeente Tilburg studenten, omwonenden en stakeholders uitgenodigd om de rode loper te betreden.

WonenBreburg en gemeente Tilburg hebben in samenspraak met de Taskforce Studentenhuisvesting extra woonruimte voor studenten gecreëerd in Tilburg, door de realisatie van Campus Stappegoor. Zij komen met dit project tegemoet aan het feit dat er in Tilburg nog steeds een lange wachttijd is voor woonruimte voor studenten.

De eerste tweehonderd studenten hebben inmiddels hun nieuwe kamers betrokken. Het wordt een fifty-fifty mix van Nederlandse en internationale studenten. Met ruimte voor zo'n 400 studenten belooft het een gezellige, druk bewoonde campus te worden.

De kamers
De kamers maken deel uit van kleine afdelingen, waarop studenten met z'n drieën of vieren wonen. De studenten maken gebruik van gezamenlijke voorzieningen: een woonkamer, keuken, badkamer en toilet. Alle kamers zijn al gestoffeerd. De campus beschikt ook over een eigen wasserette. De huurprijs van de kamers komt te liggen rond de 250,-. Dat is inclusief servicekosten. Bij de servicekosten zijn onder meer inbegrepen: complexbeheer, kosten voor de breedband internetaansluiting en de stookkosten.

De première
Om 16.00 uur kregen Jan Hamming, wethouder Volkshuisvesting van de gemeente, en Ton Streppel (directeur van WonenBreburg) hun 'Fifteen minutes of Fame', door de Campus officieel openen. Daarna leidde de spotlight de bezoekers naar de première party . De opening stond geheel in het teken van Amerika, omdat het campusconcept daar vandaan komt. Tijdens deze première wilden WonenBreburg en de gemeente 'het land met de onbegrensde mogelijkheden' als beeltenis stellen voor een zorgeloze studententijd met volop ontdekkingsmogelijkheden, met de Campus als startpunt voor je studieavontuur:

Campus Stappegoor, Yours to explore!
De Taskforce Studentenhuisvesting
De Taskforce Studentenhuisvesting bestaat uit woningcorporatie WonenBreburg, de Universiteit van Tilburg, Fontys Hogescholen, Avans Hogescholen, vertegenwoordigers van de studentenorganisatie en de gemeente Tilburg. Met de realisatie van de 400 tijdelijke studentenwoningen op de campus Stappegoor, last de Taskforce Studentenhuisvesting haar eerdere belofte in, om de ontstane kamernood in Tilburg tegen te gaan.

Vanuit de gemeente Tilburg werd de grond in het ontwikkelgebied Stappegoor beschikbaar gesteld voor een periode van maximaal 5 jaar. Eerder was deze grond in gebruik als landbouwgrond. In het Masterplan Stappegoor, dat de toekomstige ontwikkeling van dit gebied beschrijft, was op deze locatie een parkeerterrein voorzien.

Taskforce Studentenhuisvesting
De resultaten van de Taskforce
Tot nu toe zijn er via de Taskforce Studentenhuisvesting in totaal 554 eenheden gerealiseerd. Grotendeels gaat het hier om tijdelijke woonruimte, maar er zijn momenteel ook meerdere nieuwbouwplannen in voorbereiding. Zo wordt gewerkt aan de plannen voor 200 studenteneenheden in Stappegoor in combinatie met de megabioscoop en worden op het voormalige Interpolisterrein plannen voor de huisvesting van zo'n 500 studenten ontwikkeld.

Dat de aanpak van het kamertekort zijn vruchten begint af te werpen, is ook terug te zien in de afname van het aantal woningzoekende studenten in Tilburg. Het aantal ingeschreven studenten bij de woningcorporaties is het afgelopen jaar met ongeveer 450 gedaald tot 3572 begin 2005. Ook de gemiddelde inschrijftijd voor een onzelfstandige eenheid is iets gedaald tot ± 13 maanden. Daarentegen moet voor zelfstandige woonruimte gemiddeld weer langer gewacht worden, te weten 37 maanden.

Nieuw werkprogramma
Op basis van de ontwikkeling van de studentenaantallen en het in 2004 onder de 18.000 Tilburgse voltijdse studenten gehouden woningbehoeftenonderzoek is een kamerbehoefte van 2500 eenheden voorspeld in 2008. Rekening houdend met een onzekerheid ten aanzien van de ontwikkelingen aan de vraagkant heeft de Taskforce Studentenhuisvesting een nieuw werkprogramma voor de periode t/m 2008 vastgesteld. De Taskforce stelt zich als doel in deze periode 1500 extra eenheden te realiseren. Voor de mogelijke overige behoefte aan studenteneenheden wordt een beroep gedaan op de particuliere markt.

De te realiseren nieuwbouw zal voornamelijk plaats vinden in de vorm van zelfstandige eenheden en in beperkte mate betrekking hebben op onzelfstandige eenheden voor kleine groepen van maximaal 5 studenten. Bij het ontwerp van de eenheden zal rekening worden gehouden met flexibiliteit om, indien nodig, in de toekomst ook andere doelgroepen te kunnen huisvesten.