Ministerie van Buitenlandse Zaken

taakgroep veiligheid aan

MINBZ:Minister kondigt oprichting taakgroep veiligheid aan

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Datum 28 februari 2005

MINBZ: Minister Van Ardenne kondigt oprichting taakgroep veiligheid aan

Het zojuist uitgegeven State of the World Report 2005 steunt de minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het doorbreken van het ontwikkelingsdogma rondom veiligheid. Veiligheid is een voorwaarde voor ontwikkeling en andersom. Je kunt een huis niet herbouwen als het nog in brand staat.' Met het beëindigen van een oorlog zijn veiligheid en vrede nog niet direct verzekerd. Het niemandsland tussen oorlog en vrede is gevaarlijk. Zonder hervorming van de veiligheidssector, zonder vredesbevorderende activiteiten, zonder reintegratie van de militairen en rebellen, zullen landen weer snel terugvallen in geweld en chaos en wordt iedere hoop op ontwikkeling verwoest.

Op dit moment is de internationale donorgemeenschap gebonden aan stringente afspraken over wat uit het budget voor zuivere ontwikkelingshulp kan worden betaald. Diverse veiligheidsgerelateerde activiteiten die een directe relatie hebben tot ontwikkeling mogen hieruit niet worden betaald. Nederland blijft zich in nauwe samenwerking met andere landen inzetten voor een ruimere definitie. Niet met de bedoeling om met ontwikkelingsgelden in de toekomst vredesmissies te financieren. Maar wel om bijvoorbeeld de kosten voor training en advies waarmee de veiligheidssector in post-conflict landen kan worden hervormd, te betalen uit het ontwikkelingsbudget. Met een nieuw op te richten gezamenlijke taakgroep Veiligheid, gevormd door zowel het Ministerie van Defensie als van Buitenlandse Zaken, verwacht minister Van Ardenne dat hervorming van de veiligheidssector in ontwikkelingslanden sneller van de grond kan komen.

Het rapport State of the World 2005: Redefining Global Security geeft ook helder aan dat veiligheid niet alleen kan worden gerealiseerd met de inzet van traditionele militaire middelen, ook andere zaken zijn van belang. Armoede, waterschaarste, onzekere voedselvoorziening, verspreiding van besmettelijke ziekten en een onevenwichtige bevolkingsopbouw kunnen veiligheid ernstig verstoren. Het behalen van de acht millenniumdoelen, waaronder het halveren van de extreme armoede en honger in 2015, is op de lange termijn dan ook een vereiste voor het realiseren van vrede, veiligheid en ontwikkeling.