Menzis


Bericht: Menzis vraagt ziekenhuizen om uitleg beleid dure geneesmiddelen

Menzis vraagt ziekenhuisdirecties om uitleg over hun beleid om dure geneesmiddelen te verstrekken. Alle ziekenhuisdirecties hebben hierover vorige week een brief ontvangen. Landelijke publicaties laten zien dat de behandelingsmogelijkheden met dure geneesmiddelen per ziekenhuis verschillen. Menzis vindt dat haar verzekerden gelijke rechten hebben op een optimale behandeling en vraagt de ziekenhuizen hoe het werkelijk zit.

Volgens Bas Leerink, directeur Cure van Menzis, kan het nooit zo zijn dat ziekenhuisdirecties bepalen welke behandeling een patiënt krijgt: Dit druist in tegen de professionele autonomie van de behandelende specialist. Als een specialist een behandeling met een voor dàt doel geregistreerd geneesmiddel noodzakelijk vindt, heeft de patiënt en dús onze verzekerde daar recht op. De budgetfinanciering van ziekenhuizen staat daar los van, daarom willen wij weten welk beleid ziekenhuizen hanteren bij de verstrekking van dure geneesmiddelen.

Dure geneesmiddelen zijn onderdeel ziekenhuisbudget Ziekenhuizen onderhandelen in Nederland met de zorgverzekeraars over een integraal budget. Onderdeel van dit budget én de prestatie die ziekenhuizen daarvoor moeten leveren is het behandelen van patiënten met dure geneesmiddelen.
Om ongelijkheid tussen ziekenhuizen te verminderen, bestaat er daarnaast de regeling dure geneesmiddelen. Hier kunnen ziekenhuizen een beroep op doen. Deze regeling maakt vergoeding tot 75 procent van de kosten van deze geneesmiddelen mogelijk.

Menzis
Menzis behoort tot de top 4 van all care verzekeraars in Nederland. Zij biedt diensten en verzekeringen aan op het gebied van zorg, gezondheidsbevordering, arbo, verzuimreductie en reïntegratie. Onderdeel van Menzis zijn de zorgverzekeraars Amicon, AnderZorg, Geové, Nederzorg, NVS, Rijnmond en de arbo- en reïntegratiebedrijven Ardyn en Prové. Bijna twee miljoen Nederlanders vertrouwen op Menzis voor hun zorgverzekeringen, 2.500 medewerkers zorgen ervoor dat zij dat vertrouwen behouden.