Gezondheidsraad

Persbericht

Vergrijzen met ambitie

Gezondheidsraad adviseert Kamer over ouderenbeleid

Er is nog volop ruimte voor ambitie om de gezondheid, de zelfstandigheid en het welzijn van mensen tot op hoge leeftijd te bevorderen. Die boodschap ligt al besloten in de titel van het advies Vergrijzen met ambitie dat de Gezondheidsraad vandaag aanbiedt aan de Themacommissie Ouderenbeleid van de Tweede Kamer.

De Themacommissie Ouderenbeleid van de Tweede Kamer is bezig met het ontwikkelen van een visie op het ouderenbeleid voor de middellange en lange termijn. Ter voorbereiding daarvan vroeg de commissie vier raden om advies over deelvragen op dit brede terrein. De vragen aan de Gezondheidsraad gaan in grote lijnen over de afhankelijkheid van en de vraag naar allerlei zorg- en welzijnsvoorzieningen. Ook wil de Themacommissie weten hoe ouderen langer gezond en zelfstandig kunnen blijven, zodat het beroep op zulke voorzieningen te beheersen valt tussen nu en 2030.

De Gezondheidsraad stelt in zijn advies vast dat de sterftecijfers - een goede afspiegeling van de gezondheidstoestand van ouderen in ons land minder snel dalen dan in verscheidene andere geïndustrialiseerde landen. Er zijn tal van kansen om de gezondheid van ouderen te verbeteren en hun zelfstandigheid te bevorderen. Het advies geeft een overzicht van mogelijkheden op het gebied van preventie, behandeling en het tegengaan van beperkingen. Ook wijst de raad op de verantwoordelijkheid van het zorgsysteem voor het bevorderen van welzijn, in het bijzonder van ouderen die volledig van zorg afhankelijk zijn. Het advies doet aanbevelingen voor het benutten van de kansen voor de toekomst en benadrukt het belang van een inhaalslag in praktijk, beleid en kennisontwikkeling.

Het advies is opgesteld door de Beraadsgroep Geneeskunde van de Gezondheidsraad, bestaande uit:

sB prof. dr JA Knottnerus, voorzitter; Gezondheidsraad, Den Haag sB prof. dr HR Büller, vice-voorzitter; hoogleraar interne geneeskunde; AMC, Amsterdam, sB prof. dr ID de Beaufort, hoogleraar medische ethiek; Erasmus MC, Rotterdam sB prof. dr DJ Gouma, hoogleraar heelkunde; AMC, Amsterdam sB prof. dr JDF Habbema, hoogleraar medische besliskunde; Erasmus MC, Rotterdam sB prof. dr JJ Heimans, hoogleraar neurologie; VUMC, Amsterdam sB drs FrCA Jaspers, lid Raad van Bestuur; UMC Groningen sB prof. dr JH Kingma, adviseur, inspecteur-generaal; Inspectie voor de Gezondheidszorg sB prof. dr ALM Lagro-Janssen, hoogleraar vrouwenstudies; UMC Nijmegen sB dr M van Leeuwen, adviseur, algemeen secretaris Gezondheidsraad, Den Haag sB prof. dr WPThM Mali, hoogleraar radiologie; UMC Utrecht sB prof. dr JWM van der Meer, hoogleraar interne geneeskunde; UMC Nijmegen sB prof. dr HGM Rooijmans; psychiater; voorzitter Raad voor Gezondheidsonderzoek, Den Haag sB prof. dr JJ Sixma, emeritus hoogleraar haematologie sB prof. dr P Smits, hoogleraar klinische farmacologie; UMC Nijmegen sB prof. dr SP Verloove-Vanhorick, hoogleraar preventieve en curatieve gezondheidszorg voor kinderen; LUMC Leiden sB prof. dr M de Visser, hoogleraar neurologie; AMC, Amsterdam; vice-voorzitter Gezondheidsraad, Den Haag sB prof. dr EGE de Vries, hoogleraar medische oncologie; UMC Groningen sB prof. dr JW Wladimiroff, hoogleraar obstetrie en gynaecologie; Erasmus MC, Rotterdam sB prof. dr FG Zitman, hoogleraar psychiatrie; LUMC, Leiden Als wetenschappelijk secretariaat fungeerden: sB dr PMM Beemsterboer sB DCM Gersons-Wolfensberger, arts sB dr JND de Neeling sB drs EJ Schoten; Gezondheidsraad, Den Haag

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt mw DCM Gersons-Wolfensberger, tel. (070) 340 7170, e-mail: dcm.gersons@gr.nl of drs EJ Schoten, tel. (070) 340 7180, e-mail: ej.schoten@gr.nl. 28 februari 2005