Gemeente Heerenveen

kompanije

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Start woningbouw De Kompanije

28/02/2005

Op maandag 28 februari 2005 heeft om 11.00 uur de officiële start plaatsgevonden van de uitvoering van het plan de Kompanije in Jubbega. De heer J. Achttien (83 jaar en één van de toekomstige bewoners), Gido Bloemsma (leerling van de christelijke basisschool Fan e Wiken) en Vince Schreuder (leerling van de openbare basisschool De Feart) hebben het startsein gegeven van de bouw van vier levensloopbestendige woningen aan de Freding te Jubbega. Met deze handeling wordt benadrukt dat jong en oud samenwerken aan de realisatie van het plan De Kompanije.

Levensloop bestendige woningen

Een levensloopbestendige woning is een woning waar je in iedere levensfase kan wonen. Of je nu starter bent, in gezinsverband leeft, ouder wordt of een hulp vraag hebt: je moet in een levensloop huis terecht kunnen. Dat wil niet zeggen dat je, eenmaal in een levensloopwoning gehuisvest, niet meer màg verhuizen, maar je moet er niet toe gedwongen worden omdat je bijvoorbeeld de trap niet meer op kan. Een levensloopwoning heeft daarom in ieder geval de mogelijkheid voor een slaapkamer en een badkamer op de begane grond. Verder is de begane grond overal toegankelijk voor rolstoelers en is er rekening gehouden met het eventueel gebruik van een til-lift. Dit zijn dingen die vooral meer ruimte vragen dan in een gewone huurwoning aanwezig is. De levensloop woningen krijgen ook extra voorzieningen, zoals: in hoogte aanpasbaar sanitair en een verzameling elektrotechnische snufjes onder de naam domotica. Op de verdieping bieden de woningen aan de Freding de mogelijkheid voor twee ruime slaapkamers, een tweede badkamer en een berg-, werk- of hobbyzolder.

De vier woningen worden gebouwd in opdracht van woningcorporatie Arqin te Heerenveen. De corporatie zal drie van de vier woningen verhuren en één woning wordt ingericht als modelwoning. Deze modelwoning krijgt extra voorzieningen als verstelbaar sanitair en een extra pakket domotica. Het is de bedoeling om naar aanleiding van de reacties van de bewoners uit te zoeken of de woningen aan de verwachtingen voldoen.

Als alles volgens planning verloopt zijn de eerste levensloopbestendige woningen in Jubbega rond de bouwvakvakantie van 2005 opgeleverd. Inmiddels is het merendeel van de woningen toegewezen aan bewoners van Jubbega die plaats (moeten) maken voor de verdere realisatie van het Plan De Kompanije.

Het plan de De Kompanije

Het begon allemaal met een initiatief vanuit Jubbega en Hoornsterzwaag. Een initiatief naar aanleiding van diverse signalen uit de samenleving in deze dorpen. Bijvoorbeeld van ouderen die ook als ze intensieve zorg nodig zouden hebben en graag in Jubbega zouden willen blijven wonen. Of van jongeren die graag een huis in hun geboortedorp zouden willen kopen, maar door te weinig aanbod genoodzaakt zijn om naar elders te verhuizen. En van de beide plaatselijke scholen die nodig aan een verbouwing toe zijn. Maar ook van mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap, die graag zelfstandig willen wonen (met ondersteuning) in hun eigen woonomgeving en ook hun dagbesteding in het dorp zelf willen hebben. Dit initiatief kreeg begin 2003 een officiëlestartmethetprojectDeKompanije. Geen project van de gemeente, maar een project van diverse partijen op initiatief van de samenleving. Uniek dus.

De Kompanije omvat drie kerngebieden: wonen, zorg/welzijn en onderwijs. Op al deze gebieden zijn doelen geformuleerd. Zo komen er twaalf nieuwe zorgwoningen plus nog een aantal levensloopbestendige woningen worden er bestaande woningen aangepast. Bovendien wordt een aantal bestaande huurwoningen verkocht aan starters. Verder komt er een nieuw dienstencentrum en gaat een multidisciplinair zorgteam de zorgvraag op korte termijn oplossen. Beide scholen krijgen nieuwe huisvesting en delen die met andere functies zoals kinderopvang. De scholen gaan samenwerken in een Brede School. Op de oude schoollocaties komen nieuwe huurwoningen.

De kerngebieden wonen, zorg/welzijn en onderwijs staan niet los van elkaar. Want alleen gemeenschappelijk gebruik van ruimten, voorzieningen en diensten maakt dit plan (financieel) haalbaar in een kleine gemeenschap. Een belangrijk aandachtspunt is de communicatie met de inwoners