Ingezonden persbericht


Persbericht Allen & Overy

Minister Donner geeft maatschappelijke onderneming prioriteit

Amsterdam, 28 februari 2005 Ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen beschikken niet over een passende rechtsvorm en missen daarom een herkenbaar juridisch kader. Dit belemmert de maatschappelijke onderneming in haar functioneren, zo stelt Allen & Overy in de studie De Maatschappelijke Onderneming . Minister van Justitie Donner reageert positief op de voorstellen uit de studie en erkent het belang van een wettelijke regeling voor de maatschappelijke organisatie.

Ziekenhuizen, onderwijsinstellingen, woningbouwcorporaties, instellingen voor jeugdzorg en dergelijke hebben een maatschappelijke doelstelling en vallen onder de noemer van een maatschappelijke onderneming. In tegenstelling tot andere ondernemingen wordt de winst niet aan de aandeelhouders uitgekeerd, maar komt ten goede aan het maatschappelijke doel van de onderneming. Maatschappelijke ondernemingen hebben geen eigen rechtsvorm, maar vallen vooralsnog onder de wettelijke regeling van een stichting of een vereniging.

Advocatenkantoor Allen & Overy doet in haar studie over de maatschappelijke onderneming onderzoek naar de mogelijkheid van een eigen regeling in het Burgerlijk Wetboek. De auteurs Prof. mr H.J. de Ru, mr drs. J.L. Burggraaf en mr drs. L.A.J. Spaans pleiten voor een wettelijke verankering van deze organisaties. Tijdens het seminar 'De Maatschappelijke Onderneming' op 21 februari zijn de resultaten aan minister Donner in boekvorm aangeboden. De minister beaamde dat geen van de huidige rechtsvormen voor de maatschappelijke onderneming optimaal is .

Aanbevelingen aan Minister Donner

De auteurs stellen voor om de maatschappelijke onderneming in Nederland onder te brengen als variant van een stichting of vereniging; een zogenaamde modaliteit van de vereniging of stichting. Voor die modaliteit gelden dan bepaalde wettelijke vereisten, bijvoorbeeld wat betreft toezicht en de rol van de belanghebbenden. Maatschappelijke ondernemingen die aan de betrokken wettelijke vereisten voldoen, mogen zich vervolgens als zodanig presenteren naar derden. Met zo'n modaliteitsregeling worden haar doelstelling en herkenbaarheid zowel in juridische als economische zin gewaarborgd. Verschillende landen blijken al over juridische regelingen voor de maatschappelijke onderneming te beschikken.

Indien het kabinet de aanbevelingen uit de studie overneemt, betekent dit het einde van een jarenlange discussie in de politiek en het bedrijfsleven over een wettelijke regeling voor de maatschappelijke onderneming. Zo'n eigen wettelijke regeling biedt bovendien ruimte voor sectorspecifieke deregulering, hetgeen goed past in het kabinetsstreven.

Achtergrond informatie

Allen & Overy LLP is een internationaal advocatennetwerk met meer dan 2.400 advocaten in 25 landen. Allen & Overy LLP behoort tot de selecte juridische top die geïntegreerde juridische dienstverlening biedt in de belangrijkste internationale jurisdicties.

Het Amsterdamse advocatenkantoor bekleedt een vooraanstaande positie binnen het internationale netwerk van Allen & Overy. Het kantoor is van Nederlandse origine met een historie die teruggaat tot 1850 en telt zo'n 40 partners, 150 medewerkers en ongeveer 200 ondersteunende staf. Tot zijn cliëntenkring behoren veelal beursgenoteerde grote en middelgrote ondernemingen, financiële instellingen en overheden.

De advocaten, notarissen en fiscalisten van Allen & Overy Amsterdam leveren hoogwaardig juridisch advies in de volgende praktijkgebieden: ondernemingsrecht, bank- en effectenrecht, energierecht, procesrecht, intellectuele eigendomsrecht, arbeidsrecht, onroerend goedrecht, mededingingsrecht, belastingrecht en communicatie-, media- en technologierecht.


---

**