Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Project Boerenerven gestart

Stichting Het Drentse Landschap is onlangs gestart met het project (her)inrichting boerenerven. De Werkgroep Boerenerven Drenthe voert het project uit als vervolg op het succesvolle project Dahlias en Duizendschonen dat in 2003 Jaar van de Boerderij veel belangstelling trok.

Doel is het verzamelen van kennis en de overdracht van deze kennis aan belanghebbenden en betrokkenen. De werkgroep hoopt de regionale identiteit te versterken door eigentijds gebruik van het boerderij-erf te combineren met cultuurhistorische kenmerken in verschillende Drentse regios. Het project duurt 2 jaar.

Het project omvat verschillende activiteiten. Allereerst wordt er een inventarisatie gemaakt van de kenmerken van Drentse erven. Daar is al het een en ander van bekend, maar interessant zijn de verschillen tussen de regios en landschapstypen. Een voorbeeld: op sommige Reest-erven staat het stookhok dwars op de boerderij, terwijl elders de nokrichting hetzelfde is als het hoofdgebouw. Een tweede voorbeeld: voor de boerderij in de oude veenkoloniën staat een kastanjeboom, terwijl in de omgeving van Diever-Vledder op die plek een appel of peer staat. Overigens worden niet alleen erven rond oudere boerderijen bekeken, ook de nieuwe erven doen mee aan de inventarisatie om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van wat in Drenthe kenmerkend is. Een tweede deel van het project is bewoners en toeristen te laten kennismaken met de verscheidenheid van boerderijen en erven. Dat gebeurt met fietsroutes. Er komen vijf routes door Drenthe en aangrenzend Friesland, met een verbindende doorlopende route, zodat je al fietsend langs een verrassend scala aan erven en boerderijen komt. Door samenwerking met Drents Landleven kan de vermoeide fietser een nachtje overblijven in een Drentse bed&breakfastboerderij langs de route. Tenslotte worden de bewoners geïnterviewd die het boerenbedrijf nog hebben meegemaakt. Naast herinneringen willen we weten waar wat aanwezig was: de plek van het stookhok, van de moestuin, de kalverwei, de plek van het melkrek en de geute.
Met de resultaten van alle inventarisaties hoopt de werkgroep een goed beeld te krijgen van het boerenerf in vroeger tijd en in onze eigen tijd. Met deze kennis worden de nieuwe boerderijbewoners uitgenodigd mee te doen aan een herinrichting van hun erf. Vooral bewoners die niet uit Drenthe afkomstig zijn, kiezen, met de beste bedoelingen overigens, voor niet-Drentse beplanting en tuindecoratie met verkeerde proporties. Wie een plan laat opstellen en uitvoeren krijgt een deel van de kosten vergoed. Daarnaast wordt er nog een symposium over het thema gehouden voor onder andere gemeenten en hoveniers.

Wie nog veel weet van een oud erf kan dat schriftelijk melden bij Stichting Het Drentse Landschap (Postbus 83, 9400 AB Assen). Dat geldt eveneens voor degenen die aan de slag willen met een nieuwe oude, sobere erfinrichting.