Gemeente Arnhem

Bewoners en wethouder graven Julianabeek op
Zaterdag 26 februari om 9.30 uur zet wethouder Chris de Ronde de eerste schop in de grond voor het bovengronds halen van de Julianabeek. De bewoners van de Julianalaan graven deze zaterdag gezamenlijk een stuk van de loop van de beek die door hun voortuinen stroomt. Het bovengronds halen van de beek is een idee van de bewoners en ook voor de uitvoering ligt het initiatief volledig bij hen.

Hoewel het een initiatief is van bewoners omarmt de gemeente de Julianabeek, zoals de beek in de wandelgang heet, van harte. Het zichtbaar maken van de oorspronkelijke beken is speerpunt in het Arnhemse waterbeleid. De sprengbeken in Arnhem Noord zijn van belang voor een gezonde waterhuishouding en bovendien heeft het schone beekwater ecologisch gezien grote waarde. Los daarvan is open water in de stad gewoon mooi om te zien.

Jansbeek en beek op de Paasberg
De Julianabeek is niet de eerste beek die bovengronds wordt gehaald. In februari 2004 stroomde er voor het eerst weer water door de monumentale Jansbeek in de La Reijstraat. Een paar jaar daarvoor is bij park Angerenstein en Insula Dei de beek op de Paasberg weer bovengronds gehaald. Via een goot steekt deze beek nu de Velperweg over en zorgt ervoor dat de vijvers van Insula Dei nooit meer droog staan.

Samenwerking
De gemeente heeft tijdens het vervangen van de riolering in de Julianalaan alvast buizen onder de weg gelegd waardoor het water vanuit de bron naar de tuinen kan stromen. Ook zorgt de gemeente voor de aansluiting van de Julianabeek op de beek in park Angerenstein. De rest van het werk wordt door de bewoners zelf geregeld en/of uitgevoerd.