Ingezonden persbericht

Ineenstorting van internet in 2007

Bedrijven en overheid schieten tekort

ENTER, 20050225 -- Enter, 25 februari 2005 -"De schade door computervirussen en hackers neemt schrikbarend toe. Doordat bedrijven maar weinig aandacht hebben voor het probleem wordt steeds meer internetcapaciteit opgeslokt door virussen, spam en hack-activiteiten. Dit leidt er uiteindelijk toe dat het internet verstopt raakt en tenslotte ineenstort, bij een doorzettende trend al in 2007."


Dat zegt Gerard Grouve, directeur van System Force, een IT security specialist in Enter. Volgens Grouve wordt het probleem van de ICT veiligheid zwaar onderschat: slechts bij 17% van de Nederlandse ondernemingen is het een onderwerp in de boardroom. "Het roer moet om", zegt Grouve, want cijfers van Ernst & Young tonen aan dat hackers, virussen, spyware en spam een serieuze aanpak behoeven:

* In de laatste anderhalf jaar is het aantal Nederlandse bedrijven dat werd getroffen door computervirussen met 134% toegenomen. *)
* De afgelopen 12 maanden zijn ruim 34.000 bedrijven het slachtoffer geweest van hackers. Met een schade van gemiddeld ¤1.500,00 per hack komt de gezamenlijke schade op naar schatting ¤ 263 miljoen per jaar. *) Ter vergelijking: volgens het NIPO bedraagt de inbraakschade bij woningen in 2002 circa ¤ 340 miljoen.
* Van de gemiddeld 25 e-mails per dag is 11% spam en nog eens 18% niet relevant. *)
* Bij 70% van de organisaties is beveiligingsbewustzijn van medewerkers geen topprioriteit. *)
* 90% van alle VPN is kwetsbaar voor hackers. **)

Professor Kari van de Technische Universiteit van Helsinki zegt: "Bij een doorzettende trend in computervirussen en spam, zal dit leiden tot het dichtslibben van internet."

Een visie die volledig wordt ondersteund door Grouve: "IT directeuren en IT managers doen te lacherig over hackers, virussen en spam en onderschatten hiermee het probleem. CEO's en ander topmanagement van organisaties bemoeien zich te weinig met ICT veiligheid en stoppen te vaak veiligheidsrapporten, onderzoeken en aanbevelingen onder in de la."

Grouve wijst er verder op dat ook de overheid ernstig tekortschiet bij het verbeteren van de internetveiligheid. "Computercriminaliteit wordt nauwelijks vervolgd. En dat terwijl de overheid veiligheid bovenin haar vaandel heeft staan en de pakkans van computercriminelen technisch gezien bijna 100% is. Ik vind dat heel vreemd."

* onderzoek Ernst en Young
** onderzoek NTA monitor




Ingezonden persbericht