Ingezonden persbericht


https://n3.noties.nl/peil.nl/

Persbericht, 25 februari 2005

Liever gekozen premier/formateur dan
gekozen burgemeester!

In opdracht van de NOS voert Maurice de Hond, met behulp van het onderzoeksinstrument www.peil.nl, onderzoek uit naar actuele onderwerpen. Vrijwel dagelijks worden de electorale ontwikkelingen vastgesteld. Het onderzoek van gisteren is gebaseerd op ruim 600 ondervraagden..
In tegenstelling tot wat wordt beweerd tijdens de discussie over de gekozen burgemeester is het niet zo dat het overgrote deel der Nederlanders op dit moment voor de invoering van een gekozen burgemeester is. Desgevraagd geeft 47% aan dat het niet ingevoerd hoeft te worden en 46% wil wel dat het gebeurt.
29% Geeft aan dat het met een "big bang' moet gebeuren (alle burgemeesters moeten in 2006 gekozen worden) en 17% geeft aan dat het ook gedeeltelijk of in het geheel in 2010 mag. Er is een fors verschil naar politieke voorkeur: kiezers van Groen Links en CDA zijn in meerderheid tegen de invoering van de nieuwe burgemeester. Kiezers van PvdA en VVD hebben een lichte voorkeur voor het invoeren van de gekozen burgemeester en kiezers van SP, D66, LPF en Groep Wilders hebben een duidelijke voorkeur voor de gekozen burgemeester. 38% Van de Nederlanders geeft aan dat als CDA en VVD de gekozen burgemeester pas in 2010 willen invoeren D66 het kabinet zou moeten laten vallen. Ook D66-kiezers geven in meerderheid aan dat in dat geval het kabinet niet ten val hoeft worden gebracht. Ten aanzien van de electorale positie van de premier zijn er meer kiezers voor verandering. 36% Wil de huidige situatie handhaven en 52% wil dat de kiezer een grotere rol speelt bij de aanwijzing van de premier. Er zijn vrijwel net zoveel kiezers voor een gekozen premier als voor een gekozen formateur. Ook hierbij zien we dat Groen Links - en CDA-kiezers de grootste tegenstanders zijn van verandering. Bij VVD- en PvdA-kiezers is 30% ervoor niets te veranderen. Bij de VVDkiezers zijn er meer personen voor het kiezen van de formateur en bij de PvdA-kiezers meer personen voor het rechtstreeks kiezen voor de premier. Ten aanzien van het huidige kabinet hoopt 54% dat het kabinet voortijdig valt en 43% dat het kabinet de rit uitzit. Kiezers van CDA en VVD uit 2003 willen voor 2/3e deel dat het kabinet de rit uitzit. D66-kiezers en de aanhangers van Lijst Wilders geven het gemiddelde beeld (45% wil dat het kabinet de rit uitzit) en van de kiezers van PvdA, SP en Groen Links geeft circa 85% aan dat men niet hoopt dat het kabinet de rit uitzit.
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht