Provincie Noord-Brabant


PERSBERICHT


Eén loket voor jonge biofarmaceutische bedrijven: BioConnection


Oss, 25 februari 2005- Nederland krijgt in Oss een voor Europa uniek centrum met faciliteiten en expertise voor de ontwikkeling en de productie van nieuwe biofarmaceutische geneesmiddelen. Deze geneesmiddelen leveren een groeiende bijdrage aan de gezondheid van de mens. BioConnection is het eerste initiatief in Europa dat jonge biofarmaceutische bedrijven kennis en productiefaciliteiten via één loket aanbiedt. Het centrum zal tot stand komen door een unieke samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven met een totale investering van vijftien miljoen euro. Het krijgt daarvoor het gebruikersrecht op een deel van de faciliteiten van Organon.

Het ministerie van Economische Zaken, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Stichting mibiton, de Provincie Noord-Brabant, de Gemeente Oss en Akzo Nobel zijn van plan samen te investeren in het 'biotechnologisch centrum' BioConnection. BioConnection wordt een bedrijf dat vanuit een netwerkconcept kennis en faciliteiten voor de ontwikkeling en productie van biofarmaceutische geneesmiddelen beschikbaar stelt. Het bedrijf zal worden opgezet ten behoeve van kleine en middelgrote biofarmaceutische bedrijven die zelf niet over productiecapaciteit beschikken. Zij kunnen bij BioConnection terecht voor zowel kleinschalige klinische als grootschalige commerciële producties. Daarnaast kunnen ze expertise krijgen op het gebied van ontwikkeling en productie, van zowel actieve biofarmaceutische ingrediënten als van biofarmaceutische eindproducten omdat ze via BioConnection toegang zullen hebben tot een netwerk van leveranciers van kennis en diensten, waaronder Organon.

"Organon wil zich meer openstellen, meer gaan samenwerken en meer doen in biotechnologie. Dit initiatief, waarmee een springplank wordt geboden voor jonge startende ondernemers, past perfect in onze ambities", zegt Toon Wilderbeek, President van Organon en lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel.

Uit marktonderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en de Stichting mibiton blijkt dat jonge farmaceutische bedrijven behoefte hebben aan een snelle, flexibele en kosteneffectieve faciliteit waar op kleine schaal biofarmaceutische geneesmiddelen kunnen worden geproduceerd. "Mibiton heeft al jarenlange ervaring met het ondersteunen van jonge bedrijven bij de financiering van onderzoeks- en productieapparatuur en zal middels dit unieke initiatief deze jonge bedrijven die zich in de productontwikkelingsfase van geneesmiddelen bevinden, stimuleren de nieuwe faciliteit te gebruiken en er op toe zien dat hun belangen goed tot haar recht komen", zegt Gerard van Beynum, bestuursvoorzitter van mibiton.

In Europa werken honderden, veelal jonge bedrijven aan het ontwikkelen van nieuwe farmaceutische producten. Naarmate deze dichter bij de markt komen groeit de behoefte aan productiecapaciteit. Het ontbreken van dergelijke faciliteiten was tot nu toe een rem op de ontwikkeling van de biofarmaceutische sector en van nieuwe geneesmiddelen. Het nieuwe centrum voorziet in deze behoefte. Het zal beschikken over ultramoderne installaties die voldoen aan alle veiligheids- en productie-eisen voor het maken van geneesmiddelen. Bedrijven kunnen hun producten hier op verschillende schaalgrootte laten produceren. Van kleine schaal voor het doen van testen tot grote schaal voor de commerciële productie.

BioConnection levert een belangrijke bijdrage aan het innovatiebeleid waarmee het ministerie van Economische Zaken de groei van de life sciences industrie in Nederland wil bevorderen, zoals aangekondigd in het Actieplan Life Sciences 2004. Met BioConnection wil EZ de groei van jonge en kleine life sciences bedrijven stimuleren. Niet door subsidie te geven aan individuele bedrijven maar door marktgericht te mee investeren in hoogwaardige productie-faciliteiten en kennisnetwerken. Zo versterkt BioConnection de Nederlandse life sciences infrastructuur en maakt het Nederland aantrekkelijker voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Het ministerie ziet BioConnection als een goed voorbeeld van wat mogelijk is als publieke en private partijen, nationaal en regionaal de handen ineenslaan.

Het centrum zal een aanzienlijke versterking van de kennisinfrastructuur van Zuidoost-Nederland zijn. Naar verwachting zal het leiden tot de komst van nieuwe bedrijven naar de regio. Bovendien blijft zodoende kennis en expertise behouden voor het Nederlandse bedrijfsleven.
"Dit project draagt bij aan de performance van Noord-Brabant en Zuid Nederland op het gebied van Human Health (farmacie en medische technologie)" , zegt John Jorritsma, directeur N.V. BOM. "Het versterkt het profiel van onze regio en realiseert onderscheidend vermogen zowel nationaal als internationaal.
BioConnection is een uniek center of excellence die nieuwe en jonge bedrijven in met name de life sciences aantrekt. Daarnaast is BioConnection een interessante business case voor onze participatie portefeuille."

"Dit is een goed voorbeeld van hoe een multinational van grote meerwaarde kan zijn voor startende bedrijven", aldus gedeputeerde economische zaken Onno Hoes. "Kennis delen is essentieel voor nieuwe bedrijvigheid en daarmee de economie".


Op vrijdag 25 februari vindt om 12.00 uur een bijeenkomst plaats in Oss waar alle betrokkenen BioConnection zullen presenteren aan de media. U kunt zich hiervoor aanmelden bij Organon, tel. 0412-665440.


11.30 uur : ontvangst
12.00 uur: introductie BioConnection, door Toon Wilderbeek, President
van Organon en lid van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel
12.15 uur: korte toelichting door elke partner: NV Brabantse
OntwikkelingsMaatschappij (BOM, John Jorritsma), Stichting mibiton
(Gerard van Beynum), Ministerie van Economische Zaken (Maurits
Kreijveld), Gemeente Oss (wethouder J.van Loon), Provincie Noord Brabant
(Paul Veelenturf)
12.30 uur :vanuit de praktijk door Peter van Dijken, Commercieel
Directeur Pepscan
12.35 uur: gelegenheid tot stellen van vragen
12.50 uur : ondertekening BOM, Stichting mibiton, Organon
Aansluitend broodjeslunch buffet in de counter en mogelijkheid tot
korte interviews
14.00 uur: einde