ANBO

Uitleenstation rollators in Wedde loopt als een trein

25-02-2005

Een jaar geleden, toen er even sprake van was dat rollators niet meer zouden worden vergoed, begon Jurjen Dekker uit Wedde zijn uitleenstation. Drie rollators kreeg de voorzitter van de ANBO in Wedde en iedereen mocht die lenen. Gratis en voor niets. De uitleendienst loopt als een trein. Hij zoekt naar nog meer rollators.

Dekker schrok toen een jaar geleden het College van Zorgverzekeraars vraagtekens zette bij de vergoeding van de 'looptoestellen'. Mijn oproep in Dagblad van het Noorden leidde tot veel reacties. Zo ben ik aan die drie rollators gekomen. Twee waren zelfs gloednieuw.'' De vergoeding bleef gehandhaafd, maar de behoefte blijkt nog altijd enorm.

''Heel veel mensen die uit het ziekenhuis komen en moeten wachten voordat een rollator wordt vergoed, nemen contact met mij op. Via via is kennelijk bekend dat ik dit leenstation heb. Ik lever de toestellen af en haal ze weer op als ze niet meer nodig zijn.''

''Mijn klanten, als je ze zo wilt noemen, komen uit de hele regio. Zelfs eentje uit Duitsland. Maar ik leen hem ook aan een vrouw die uit de Randstad komt en hier vaak logeert. Ze kan haar eigen rollator niet meenemen en krijgt hem van mij.'' Dekker geniet enorm van zijn werk.

''Weet je wat nog mooier is? In andere delen van het land zijn ook uitleenstations gekomen. Mijn oproep heeft de landelijke media gehaald en nu zijn er meer particulieren en organisaties die mensen op dezelfde wijze helpen. Ik doe het in mijn eentje. De ANBO in Wedde steunt het initiatief wel. Het probleem is langzamerhand wel dat er eigenlijk meer rollators moeten komen. Drie is te weinig, ze zijn bijna altijd uitgeleend en ik heb geen zin in een wachtlijst. Opknappen en repareren kan ik zelf.''