Time : 4:33:09 PM
Date : Friday, February 25, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA
FAVV: De productie van geuze-lambik en de hygiënereglementering, een gezamenlijk standpunt van de brouwers en het Voedselagentschap
De discussie of de Europese hygiënereglementering de productie van
lambik en geuze nu al of niet in de weg zou staan laaide de voorbije
dagen opnieuw op.
Bij controles van artisanale brouwerijen ligt het absoluut niet in de
bedoeling van het Voedselagentschap om de productie van dit type
bier te bemoeilijken maar om een consensus te vinden voor het
respecteren van de basisreglementering op gebied van de hygiëne.
Deze regels worden bepaald in de nieuwe Europese verordening
betreffende de hygiëne van voedingsmiddelen en in het KB betreffende
de algemene hygiëne van voedingsmiddelen.
De reglementering biedt voldoende ruimte voor respect voor de
tradities en de authenticiteit van artisanale bieren. In 2004 was er
intens overleg tussen het Voedselagentschap, de Hoge Raad voor
Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) en de Belgische Brouwersbond. Dit
overleg had als objectief het opstellen, in overleg met de sector,
van een specifieke leidraad voor de geuzebrouwers. In deze leidraad
wordt voorzien in de nodige versoepelingen om de eigenheid van het
artisanaal brouwproces te vrij waren, binnen het bestaande wettelijk
kader.
Ten einde de specifieke problemen van elke brouwerij te kennen en
voor elke brouwerij de aangepaste correctieve maatregelen te kunnen
treffen werden er audits georganiseerd met een team vier personen
van het Voedselagentschap. Hetzelfde team met dezelfde procedure voor
het ganse land, heeft op deze manier reeds artisanale brouwerijen
bezocht.
De meerderheid van de door het FAVV vastgestelde gebreken moeten niet
van de ene dag op de andere opgelost worden, maar wel volgens een
planning met redelijke termijnen die door de brouwer voorgesteld
wordt aan het Voedselagentschap.
De fundamentele doelstellingen is dus ook bij artisanale
productie-eenheden de voedselveiligheid te waarborgen zonder hun
eigenheid en authenticiteit in het gedrang te brengen en een
duidelijk verwachtingskader aan deze brouwers aan te bieden voor de
komende jaren.
Voor HORAL:
Armand Debelder tel. 02/306.71.03
Voor het Voedselagentschap:
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20
66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65
URL: http://www.favv.be
http://welcome.to/horal/
Picture: (None)
Attachments: (None)
Link to Press Release - NL
Link to Press Release - FR