Time : 4:33:09 PM
Date : Friday, February 25, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: De productie van geuze-lambik en de hygiënereglementering, een gezamenlijk standpunt van de brouwers en het Voedselagentschap

De discussie of de Europese hygiënereglementering de productie van lambik en geuze nu al of niet in de weg zou staan laaide de voorbije dagen opnieuw op.

Bij controles van artisanale brouwerijen ligt het absoluut niet in de bedoeling van het Voedselagentschap om de productie van dit type bier te bemoeilijken maar om een consensus te vinden voor het respecteren van de basisreglementering op gebied van de hygiëne. Deze regels worden bepaald in de nieuwe Europese verordening betreffende de hygiëne van voedingsmiddelen en in het KB betreffende de algemene hygiëne van voedingsmiddelen.

De reglementering biedt voldoende ruimte voor respect voor de tradities en de authenticiteit van artisanale bieren. In 2004 was er intens overleg tussen het Voedselagentschap, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) en de Belgische Brouwersbond. Dit overleg had als objectief het opstellen, in overleg met de sector, van een specifieke leidraad voor de geuzebrouwers. In deze leidraad wordt voorzien in de nodige versoepelingen om de eigenheid van het artisanaal brouwproces te vrij waren, binnen het bestaande wettelijk kader.

Ten einde de specifieke problemen van elke brouwerij te kennen en voor elke brouwerij de aangepaste correctieve maatregelen te kunnen treffen werden er audits georganiseerd met een team vier personen van het Voedselagentschap. Hetzelfde team met dezelfde procedure voor het ganse land, heeft op deze manier reeds artisanale brouwerijen bezocht.

De meerderheid van de door het FAVV vastgestelde gebreken moeten niet van de ene dag op de andere opgelost worden, maar wel volgens een planning met redelijke termijnen die door de brouwer voorgesteld wordt aan het Voedselagentschap.

De fundamentele doelstellingen is dus ook bij artisanale productie-eenheden de voedselveiligheid te waarborgen zonder hun eigenheid en authenticiteit in het gedrang te brengen en een duidelijk verwachtingskader aan deze brouwers aan te bieden voor de komende jaren.

Voor HORAL:

Armand Debelder tel. 02/306.71.03

Voor het Voedselagentschap:

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be
http://welcome.to/horal/
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - NL
Link to Press Release - FR