Bonnefanten Museum Maastricht

Jubileummanifestatie Verzamelen!

Bouwen aan de collectie 1995-2005

13.03.2005 - 10.04.2005

Tentoonstelling
Na 10 jaar in het Rossi-gebouw organiseert het museum een jubileummanifestatie. Centraal thema is `verzamelen'. Kern van de activiteiten is de tentoonstelling van de collectie met spannende combinaties van werken van nationale en internationale kunstenaars die sinds 1995 zijn verworven. Hoogtepunt bij de hedendaagse kunst vormt Sol LeWitt's `Wall Drawing # 801:Spiral', een recente schenking van de kunstenaar.
Bij de oude kunst staan de aankopen van de afgelopen tien jaar centraal opgesteld met als stralend middelpunt `Maria Magdalena' van de Maastrichtse beeldsnijder Jan van Steffeswert. In de begeleidende publicaties wordt teruggeblikt op behaalde successen uit deze periode.

Meer informatie
Ga voor meer informatie naar tentoonstellingen > Verzamelen!

JubileumActiviteiten
Alle weekenden gedurende deze periode bruist het van de activiteiten in het Bonnefantenmuseum! De manifestatie wordt afgesloten met het landelijke Museumweekend. Dat heeft dit jaar als thema `De kunst van het bewaren' en sluit daarmee naadloos aan op het thema van het Bonnefantenjubileum.

The art of collecting
mini-symposium
Kern van de jubileummanifestatie wordt gevormd door de expositie `Verzamelen! Bouwen aan de collectie 1995-2005'. Maar hoe komt een verzameling eigenlijk tot stand? Wat beweegt verzamelaars bij hun keuzes voor kunst? Eén van de sprekers op dit mini-symposium is de Spaanse privé-verzamelaar mevrouw Mercedes Royo Vilanova de Alvares, die ook in het museale landschap in Spanje een rol van betekenis speelt.

Doen jullie nog wat leuks, daar? Verzamelen!
publiek debat met kunstcritici en kunstenaars.
Wat kun je verwachten van musea in de provincie, nu de internationale kunstsituatie drastisch verandert door schaalvergroting enerzijds en krapper wordende budgetten anderzijds? Nederlandse musea hebben hun leidende internationale rol verloren en in de commentaren lijkt het er soms op dat heel Nederland provinciaal is geworden. Dit is reden voor het Bonnefantenmuseum een openbaar kunstdebat te organiseren tussen een aantal kunstcritici en museummensen. Onderwerp: de rol die musea voor hedendaagse kunst buiten de grote centra met hun collecties kunnen en misschien moeten spelen.

Coup Bonnefanten
Op zaterdag 12 maart nemen jongeren het museum over en treden op! Speciaal voor deze dag is een team van 22 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 15 jaar opgeleid. Als junior medewerkers lopen ze al weken door het museum. Ze hebben zich in korte tijd verdiept in de kunstwerken die hen aanspreken, bedacht hoe je daar een leuke rondleiding van maakt en zich de mores van het museum eigengemaakt. Kortom, u zult hen tijdens DE COUP overal tegenkomen: als suppoost op zaal, aan de kassa of voor een rondleiding door het museum.

Coup Bonnefanten LIVE
Tegelijkertijd zijn er de hele dag optredens van talentvolle jongeren uit de provincie Limburg. Op vier locaties in het museum zijn jonge dj's, schoolbands, streetdancers, klassieke muziek en andere activiteiten waarin jongeren uitblinken te zien.

Rondleidingen op verzoek
Het is heel goed voor te stellen dat mensen wel eens een toelichting willen horen bij een specifiek werk dat nu staat opgesteld. Het museum organiseert daarom speciale rondleidingen `op speciaal verzoek'. Geïnteresseerden kunnen via www.bonnefanten.nl een werk van hun keuze opgeven. Deze worden dan in de komende rondleiding behandeld.

Favorieten
Kunstcritici en kunstenaars hebben zo hun lievelingen in de collectie van het museum. Tijdens `Verzamelen!' zal een aantal van hen die voorkeur toelichten met een korte voordracht.

Verzaagd en verzameld, kunsthistorische lezing
Het Bonnefantenmuseum in Maastricht beschikt sinds 1987 over een voor Nederland unieke collectie oude Italiaanse schilderkunst. Onlangs is deze collectie aangevuld met enkele topstukken van het Rijksmuseum te Amsterdam. Liselot de Jong, voormalig conservator oude kunst van het Bonnefanten, zal in de lezing vertellen over de vele omzwervingen van deze schilderijen die uiteindelijk een passende bestemming kregen in het prachtige museum van de Italiaanse architect Aldo Rossi. In dit persoonlijke relaas gunt zij de deelnemers een kijkje achter de schermen van de museale praktijk.

Nationaal Museumweekend
Thema: De kunst van het bewaren
Live restauratie door Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL). Er wordt gewerkt aan het grote 16de-eeuwse Crucifix dat misschien van de Maastrichtse Jan van Steffeswert is. Restaurator Arnold Truijen en een aantal studenten geven de bezoekers toelichting op de restauratie. Deze kunnen daarbij zelf de feiten `onder de loep' nemen. In de werkplaats is een instructieve opstelling gemaakt met voorbeeldmaterialen, proefstukken, demonstratiemodellen e.d.

Meer informatie
Ga voor alle data, tijden en verdere informatie van de JubileumActiviteiten naar de activiteitenagenda