FHI

Twaalf mkb-ers starten gezamenlijk researchlab

Eerste DevLab-onderzoekers aan de slag in Eindhoven

Amersfoort/Eindhoven- Met een eerste 'DevLab café' is op vrijdag 25 februari gevierd dat een nieuw, en voor Nederland uniek, R&D-initiatief is gestart. Een twaalftal kleine en middelgrote technologiebedrijven van de FHI-branchegroep Development Club heeft een gezamenlijke research & development faciliteit gesticht, de coöperatie Development Laboratories, kortweg DevLab. Voorlopig heeft men onderdak gevonden in het LaPlace gebouw op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven.

Begin februari is een groep van acht hbo-studenten gestart onder leiding van twee lectoren, Theo de Ridder van de Saxion Hogeschool Deventer/Enschede en Wim Hendriksen van de Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Aan de groep hbo-studenten worden in de loop van het jaar vier academische onderzoekers, promovendi toegevoegd. Daartoe zijn afspraken gemaakt met de TU Eindhoven, de TU Delft, de Universiteit van Leiden en de Universiteit van Amsterdam.

Het DevLab start op basis van investeringen van de deelnemende bedrijven. De ministeries van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen steunen het initiatief financieel in het kader van een zogenoemd 'Casimir' experiment, zoals dat is geformuleerd door het Innovatieplatform.
Naast de studenten en promovendi laten de twaalf deelnemende bedrijven een aantal van hun vaste medewerkers in het DevLab-onderzoek participeren. Uiteindelijk dient het onderzoek en de wijze waarop dat gekoppeld is aan de bedrijven te leiden tot een technologische voorsprong voor de twaalf mkb-bedrijven die dit initiatief nemen en betalen. Administratief/organisatorisch wordt het DevLab ondersteund door FHI, federatie van technologiebranches.

Voor het DevLab-onderzoeksprogramma zijn vier technologievelden geselecteerd: sensornetwerktechnologie, plaatsonafhankelijke energievoorziening, embedded communicatie en geavanceerde micro-actuatoren. Om de te ontwikkelen technologie te toetsen op toepasbaarheid zijn twee 'virtuele' productideeën gedefinieerd: de kunstmatige vlinder Atalanta en het intelligente materiaal Dutch Clay.
Het DevLab wordt zowel door FHI als door het Innovatieplatform, de universiteiten en de overheid gezien als belangwekkend voorbeeldexperiment ter navolging met andere groepen mkb-bedrijven. De in DevLab participerende bedrijven zijn Arcap, Betronic Design, Chess embedded Technologies, Connect, Dizain-Sync, Mediatronix, NBG Industrial Automation, Protonic Hoorn, Salland Electronics, Technobis, Van Mierlo Ingenieursbureau en Vitelec.