FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/23634/instanceId/8888/pageId/6841/

Veel "knelpunten" bij overleg nieuwe WW

De onderhandelingen in de Sociaal-Economische Raad over een andere opzet van de WW hebben donderdagavond geen akkoord op hoofdlijnen opgeleverd. De partijen in de SER willen maandag verder praten.

"We zitten in een beslissende fase, maar er zijn over een breed front veel knelpunten," zei FNV-bestuurder Ton Heerts na afloop. Volgens Heerts zijn er niet alleen problemen rond de hoogte en duur van de WW-uitkering, maar ook over zaken als het ontslagrecht en de bijstandsvoorziening voor ouderen.

De FNV pleit in de SER voor een variant waarbij iedereen, jong en oud, in de eerste maanden van werkloosheid recht heeft op een uitkering die hoger is dan de huidige 70 procent van het laatst verdiende loon. Na deze eerste fase hangt de verdere uitkeringsduur af van het aantal gewerkte jaren.

In vergelijking met de plannen van het kabinet is dit voor jongeren en flexwerkers een aanmerkelijke verbetering. Door het schrappen van de kortdurende uitkering (een half jaar 70 procent van het minimumloon) zou deze groep bij werkloosheid meteen met lege handen staan.

Deze kortdurende uitkering is nu nog het vangnet voor mensen die niet voldoen aan de eisen om in aanmerking te komen voor de loongerelateerde WW. Hiervoor moet in het huidige stelsel minstens vier jaar zijn gewerkt.

In het Museumpleinakkoord is afgesproken dat het kabinet de bezuinigingen op de WW in de ijskast zet in afwachting van een SER-alternatief dat voor 1 april klaar moet zijn.

Het kabinet heeft toegezegd aan een alternatief een 'zwaarwegend belang' te hechten. Voorwaarde is wel dat het SER-plan de WW-instroom met enkele tienduizenden beperkt. Werkgevers en werknemers praten ook over de ontslagvergoedingen. Het kabinet wil deze gaan verrekenen met de WW.

25 februari 2005