Erasmus Universiteit Rotterdam

Belastingheffing van ondernemingswinsten in Nederland kan beter

"Het huidige belastingsysteem voor ondernemingswinsten in Nederland lokt belastingarbitrage uit waarbij ondernemers zich door de belastingheffing laten leiden naar de juridische vorm, waarin de onderneming wordt gedreven." Dit is een van de stellingen van prof.dr. E.J.W. Heithuis in zijn oratie Zonder aanzien des (rechts)persoons; de Wet VPB 2007: De ondernemingswinstbelasting van de 21ste eeuw, waarmee hij op vrijdag 25 februari 2005 zijn ambt aanvaardt als hoogleraar fiscale economie in de Faculteit der Economische Wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Heithuis is behalve hoogleraar tevens geruime tijd werkzaam in de belastingadviespraktijk. Een ondernemer begint zijn onderneming meestal in de rechtsvorm van een eenmanszaak, maar zodra de winsten een bepaald niveau overschrijden, is er meestal wel een belastingadviseur in de buurt die adviseert de onderneming om te zetten in een BV. Dat is de praktijk, aldus de nieuwe hoogleraar.

De belastingheffing van ondernemingswinsten in Nederland is sterk afhankelijk van de juridische verschijningsvorm waarin de onderneming wordt gedreven. De winsten van eenmanszaken en
personenvennootschappen, zoals de maatschap en vennootschap onder firma, worden belast met inkomstenbelasting die oploopt tot maximaal 52%. De winsten van BV's en NV's worden belast met vennootschapsbelasting die thans maximaal 31,5% bedraagt maar de komende jaren zal worden verlaagd tot 30%. Bij uitdeling van deze winsten als dividend vindt er aanvullend heffing van inkomstenbelasting plaats tegen een vast tarief van 25%. De totale gecumuleerde belastingheffing (vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting) bedraagt dan 48,625% en zal de komende jaren dalen tot 47,5%. "Dit verschil in belastingheffing van ondernemingswinsten is onrechtvaardig en niet uit te leggen aan ondernemers. Niet alleen worden winsten van BV's en NV's lager belast dan winsten van eenmanszaken en personenvennootschappen, maar ook is de aanvullende heffing van inkomstenbelasting van 25% pas verschuldigd wanneer de winsten worden uitgekeerd als dividend. Gebeurt dit niet, maar worden de winsten opgepot, dan is de aanvullende heffing van 25% vooralsnog niet verschuldigd. Er zit dus ook nog een belangrijk timingvoordeel voor NV's en BV's in het systeem."

De verschillende wijze waarop ondernemingswinsten worden belast, is Heithuis al jaren een doorn in het oog, reden voor hem om in zijn oratie uitgewerkte voorstellen te doen voor een belastingheffing van ondernemingswinsten die onafhankelijk is van de juridische vorm waarin de onderneming wordt gedreven. In een ideaal systeem is de belastingheffing immers neutraal ten aanzien van de juridische vorm waarin de onderneming wordt gedreven. Deze discussie is niet nieuw, want menig belastingwetenschapper is Heithuis voorgegaan en heeft dit ongelijke systeem van belastingheffing van ondernemingswinsten aan de kaak gesteld. Meestal kiest men dan voor een
ondernemingswinstbelasting die verrekenbaar is met de inkomstenbelasting die de ondernemer is verschuldigd bij uitdeling van de winst als dividend. Heithuis ziet niets in deze oplossing, omdat deze oplossing het systeem nodeloos ingewikkeld maakt en praktisch onuitvoerbaar is voor de grote beursvennootschappen. Heithuis zoekt de oplossing juist aan de andere kant en stelt voor om alle eenmanszaken en personenvennootschappen op dezelfde wijze als thans de BV's en NV's aan de heffing van vennootschapsbelasting te onderwerpen. Op de korte termijn leidt dit voor het midden- en kleinbedrijf tot een belangrijke verlichting van de belastingdruk van maximaal 52% naar 30% per 1 januari 2007. De aanvullende heffing van inkomstenbelasting over uitgedeelde winsten van 25% die nu alleen geldt voor BV's en NV's , wil hij handhaven en ook laten gelden voor eenmanszaken en personenvennootschappen. In zo'n systeem maakt het dan niet meer uit in welke juridische vorm de ondernemer zijn onderneming drijft en de ondernemer kan ook vrij wisselen tussen de verschillende rechtsvormen. De belastingheffing is en blijft in alle gevallen gelijk.

Noot voor de pers

Oratie prof.dr. E.J.W. Heithuis, vrijdag 25 februari 2005, 16.00 uur Plaats: Woudestein, Aula
Info: heithuis@few.eur.nl

gewijzigd op 17 feb 2005 14:34