Wageningen Universiteit

| |

|                                           |
|persbericht / nr. Wageningen Universiteit 016   
Schadelijke bananenkever laat zich niet zomaar vangen

In Oost Afrika is de bananenteelt de belangrijkste bron van voedselvoorziening voor de plaatselijke bevolking. De bananenkever richt er echter grote schade aan. Daarom onderzocht Wageningen Universiteit het gebruik van synthetische geurstoffen om op milieuvriendelijke wijze de Bananenkever te bestrijden. Het onderzoek leverde voldoende bewijs op om de toepassing ervan in Oeganda verder te ontwikkelen.

Promovendus William Tinzaara onderzocht in de laboratoria van Wageningen Universiteit en in plantages in Oeganda de effectiviteit van het feromoon (lokkende geurstof) sordidine. Zijn bestrijdingsmethode is erop gericht om volwassen bananenkevers via feromonen in insectenvallen te lokken, waardoor ze geen eitjes meer kunnen leggen. De larven van de kever vreten gangen in de ondergrondse stengel ('corm') van de bananenplant, waardoor de sapstroom van de bananenplant wordt verstoord of de plant in zijn geheel omvalt. Tinzaara verdedigt zijn proefschrift dat hij schreef op basis van het onderzoek 25 februari aan Wageningen Universiteit.

Uit de laboratoriumexperimenten blijkt dat de bananenkever (Cosmopolites sordidus) het kunstmatig gemaakte feromoon sordidine in combinatie met de geur van de bananenplant zelf het meest aantrekkelijk vindt. Ook wezen de lab-experimenten uit dat evenveel mannetjes als vrouwtjes reageerden op de geurstof.

In Oeganda onderzocht Tinzaara vervolgens in de bananenplantages de werking van het feromoon. Hij bestudeerde vangmethodes, bepaalde wanneer de kevers het meest gevoelig zijn voor het feromoon en het effect van bananenteeltsystemen en weersomstandigheden op de aantrekkelijkheid van het feromoon. Uit dit onderzoek in het veld werden meer vrouwtjes gevangen. De dichtheid van de keverpopulatie bleek geen invloed te hebben op de grootte van de vangst. Ook bleek dat er geen relatie is tussen temperatuur of windsnelheid en de grootte van de vangst. Een hoge relatieve vochtigheid, maar geen regen, was positief voor de vangst. Een verdubbeling van het aantal vallen veroorzaakte een toename in het aantal gevangen kevers per hectare. De schade aan de planten nam echter niet af. Het blijkt dat de natuurlijke vijanden van de bananenkevers (andere kevers en mieren) in het laboratorium meer aangetrokken worden door de geur van de bananenplanten dan door de feromonen van de kevers. Schimmel
Als laatste heeft Tinzaara de toepassingsmogelijkheden van de pathogene schimmel Beauveria bassiana onderzocht. Deze schimmel wordt aangebracht in vallen met sordidine. Wanneer kevers aangetrokken worden door het feromoon pikken ze de schimmel op, die ze vervolgens overdragen op andere kevers. In dit eerste oriënterende onderzoek was er significant meer sterfte onder de kevers in de percelen waar de schimmel was gebruikt in combinatie met het feromoon dan in percelen waar de schimmel werd ingezet zonder feromoon. Deze veelbelovende bestrijdingsmethode is onderwerp in een volgend onderzoek van Wageningen Universiteit.