Ingezonden persbericht


Mini-symposium: bouwen kan anders beter sneller slimmer

BouwBeurs Utrecht
25 februari 2005
van 10:00 tot 12.00 uur & van 14:00 tot 16.00 uur

Innoveren in de bouw is een moeizaam proces, maar niet onmogelijk. Het kan door het bouw- en ontwerpproces op een slimme manier te organiseren en te werken met beter geïntegreerde bouwcomponenten. Meer comfort, meer functionaliteit en meer flexibiliteit voor hetzelfde budget,
minder milieubelasting en alle ontwerpvrijheid om 'functievrij' te bouwen.
Dit alles is mogelijk als we gebruik maken van de kennis die aanwezig is bij alle betrokken partijen en deze combineren met de ervaringen van toegepaste oplossingen.

Programma

Ontvangst

Opening door dagvoorzitter dhr. ir. W.A.C. de Vries Robbé

Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg
hoogleraar bouwproductontwikkeling TU/e
De "innovatieprofessor" is de grondlegger van Slim Bouwen. Vele goede ontwikkelingen stranden omdat de complexiteit van het bouwproces vaak een onneembare barrière vormen bij de invoering van nieuwe ideeën. Slimbouwen biedt hiervoor de oplossing.t

Ir. Joop Petit, architect
SATIJNplus Architecten, Maastricht
Functieneutrale gebouwontwerpen maken het mogelijk eerst een gebouw neer te zetten en daarna te bepalen welke functie het gebouw zal krijgen (wonen-kantoor-presentatie/winkelruimte). De gebouwflexibiliteit ten top gedreven. Om een dergelijke flexibiliteit te realiseren is samenwerking van een groep specialisten nodig. De huidige bouwkolom werkt belemmerend voor een dergelijke prestatie. Slimbouwen biedt de kapstok voor de nieuwe aanpak.

Pauze

Ing. Bob Verheul, electronicus
Verheul Elektrotechniek, Wateringen
Aanpasbaarheid van woningen vindt zijn basis vooral in de uitwerking van de installaties. De bouw verwijt de installatiewereld dat zij geen innovatieve oplossingen aandragen, maar installaties worden in hun flexibiliteit vooral belemmerd door de bouwkundige details. Aan de hand van de IFD-demonstratieprojecten Klik & Klaar (2002) en de I-woning (2004) demonstreert Bob Verheul dat, uitgaande van een nieuwe visie op installaties, er met een slimme selectie van courante bouwmaterialen en bouwdetails een doorbraak is te bereiken.

Dick Simmelink, manager business development
Isolectra b.v., Capelle aan de Ijssel
Zorgen voor Zorg met een hybride ICT-infrastructuur De tradionele woning bevat een aansluiting voor telefoon, televisie/radio en tegenwoordig ook steeds vaker internet. De infrastructuur die hier binnen de woning op is aangesloten, is vaak nog statisch van aard; veranderingen zijn moeilijk aan te brengen. Van ieder lichtpunt staat vast met welke schakelaar het bediend wordt. Met de toepassing van domotica zijn schakelaars en lichtpunten niet langer keihard aan elkaar gekoppeld. Door een eenvoudige basisbekabeling het ICT-nulpakket, wordt via de switchbox en het stekkerstation in de meterkast, waarop de ict-kabeltjes worden aangesloten, de functie bepaald. Dit levert samen met de wifi-aansluiting het draadloze centrale station in de meterkast, de optimale flexibiliteit voor de te leveren diensten bij levensloop bestendig wonen. Succesvol zijn diegenen die zorgen voor gebruiksvriendelijkheid rondom de bediening.

Discussie
Discussie met de inleiders en afsluiting door de dagvoorzitter

Bezoek ook de stand B114 hal 7 waar de technieken worden gepresenteerd.

"Slimbouwen" past bij de initiatieven van de SBR, SEV, Bouwen met Staal, de Leerstoel bouwproductontwikkeling TU/e, de RegieRaad Bouw, de NieuwBouw,Syntens, "Omkeerbaar bouwen" in de zorgsector en Bouwend Nederland.

Bezoek ook de stand B114 hal 7 waar de technieken worden gepresenteerd.