Date : Thursday, February 24, 2005
Sender Name: FAVV-AFSCA
FAVV: Soedan Rood in Worcestersaus, de opvolging in België
Het Voedselagentschap heeft verder onderzoek uitgevoerd op de Worcestersaus, die volgens de berichten uit het Verenigd Koninkrijk verdacht is gecontamineerd te zijn met Soedan Rood kleurstof en die hier in "vrac-verpakkingen" geleverd werd. De saus werd gebruikt voor de bereiding van verschillende soorten afgeleide producten.
De bij de invoerder geblokkeerde saus werd door het Voedselagentschap geanalyseerd op Soedan Rood. Er waren kleine (25 liter) en grote (210 liter) verpakkingen voorradig, behorende tot verschillende loten. Twee analyseresultaten van de kleine verpakkingen waren gunstig (geen Soedan Rood aantoonbaar) de resultaten van een derde staal zijn nog niet beschikbaar. In de 210 literverpakking werd de kleurstof daarentegen wel in een zeer beperkte concentratie: 555 ppb (µg/kg) aangetroffen.
De tracering die het Voedselagentschap heeft uitgevoerd heeft uitgewezen dat de 210-literverpakkingen geleverd werden naar één bedrijf dat de Worcestersaus als bestanddeel aanwendde voor de aanmaak van verschillende types saus bestemd voor de Horeca en andere bedrijven die bereidingen klaarmaken. Deze sausen bevinden zich als dusdanig dus niet in consumentenverpakking in de handel.
In overleg met de Lidstaten en de Europese Commissie werd beslist dat elke Lidstaat de situatie in eigen land evalueert. Daarom heeft het Voedselagentschap, na consultatie van zijn Wetenschappelijk Comité beslist om de afgeleide producten afkomstig van de 210-literverpakkingen eveneens uit de handel te laten nemen.
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65
URL: