Universiteit van Amsterdam

Hoogleraarsbenoemingen

Dr. F.A. Wijburg (1957) is benoemd tot hoogleraar Klinische metabole ziekten aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Frits Wijburg doet onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten, in het bijzonder naar mitochondriale vetzuur-oxidatiedeficiënties en lysosomale stapelingsziekten. Hoewel de diagnostische mogelijkheden in de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen, zijn de resultaten van behandeling voor een groot aantal van deze ziektebeelden nog onvoldoende. In de komende jaren zal Wijburg zich daarom richten op het ontwikkelen van nieuwe behandelingsmogelijkheden. Daarnaast gaat hij onderzoek doen naar stofwisselingsprocessen tijdens de vroege embryonale ontwikkeling van de mens en de invloed daarvan op ziekte en gezondheid.

Wijburg is sinds 2001 - als kinderarts en afdelingshoofd - werkzaam bij de afdeling Metabole ziekten van het Emma Kinderziekenhuis (EKZ)/AMC. Daarnaast is hij sinds 2002 consultant kinderarts Metabole ziekten in het Leids Universitair Medisch Centrum. Tevens is hij voorzitter van de sectie metabole ziekten van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Voor 2000 was Wijburg onder andere werkzaam als chef de policlinique in het EKZ/AMC.

Dr. P.C.J. Kamer (1960) is benoemd tot hoogleraar Homogene katalyse aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Paul Kamer doet onderzoek op het gebied van homogene katalyse met behulp van overgangsmetaalcomplexen. In het bijzonder tracht hij een nieuwe generatie overgangsmetallo-enzymen te ontwikkelen. In de natuur maken enzymen met ongekende efficiëntie de synthese van een overvloed aan natuurproducten mogelijk. Voor veel noodzakelijke producten in onze samenleving zijn echter geen enzymen beschikbaar. Zo geschiedt bijvoorbeeld de industriële productie van azijnzuur op grote schaal met methanol en koolmonoxide als goedkope grondstoffen. Voor deze reactie zijn geen enzymen beschikbaar. De reactie verloopt daarom alleen met behulp van uiterst efficiënte metaalkatalysatoren gebaseerd op rhodium of iridium. De nieuwe generatie overgangsmetallo-enzymen combineren de selectieve moleculaire herkenning van de natuur met de gewenste reactiviteit van de overgangsmetaalkatalysatoren.

Kamer is sinds 1990 verbonden aan de UvA, eerst als universitair docent en vanaf 1998 als universitair hoofddocent op het gebied van homogene katalyse. Hij maakt daarnaast onder andere deel uit van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

Dr. R.J.G. Peters (1955) is benoemd tot hoogleraar Klinische cardiologie, in het bijzonder de preventie en behandeling van atherosclerose, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Ron Peters is opgeleid als internist en als cardioloog en is sinds 1991 als cardioloog werkzaam in het AMC. Sinds 1995 is hij academisch hoofdspecialist van de afdeling Cardiologie en sinds 1994 hoofd van de verpleegafdeling Cardiologie. Van 1994 tot 2003 was hij tevens hoofd van de Hartbewaking en van de Eerste Hart Hulp van het AMC. Verder is Peters onder andere voorzitter van de adviescommissie Cijfers van de Nederlandse Hartstichting en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Vasculaire Geneeskunde.

In zijn wetenschappelijke werk richt Peters zich op de ontwikkeling en implementatie van preventieve maatregelen bij patiënten met hart- en vaatziekten. Hierbij worden nieuwe modellen van zorg onderzocht, en wordt gestreefd naar het uniform maken van preventieve maatregelen tussen de verschillende klinische specialismen die zich bezig houden met hart- en vaatziekten. Daarnaast doet Peters onderzoek naar nieuwe anti-trombotische geneesmiddelen, zowel voor de behandeling van complicaties van vasculaire aandoeningen als voor het voorkomen daarvan.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.