Voedsel en Waren Autoriteit

VWA blijft intensief controleren op hygiëne bij shoarmabedrijven

Feb 24 2005

De hygiëne in shoarmabedrijven heeft voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in 2005 een hoge prioriteit. Binnen het toezicht op de naleving van de hygiëne- en voedselveiligheidsaspecten wordt ernaar gestreefd alle bedrijven minimaal eenmaal te inspecteren. Indien overtredingen worden geconstateerd, zullen er maatregelen worden genomen en zullen herinspecties worden uitgevoerd.

Bij herhaalde of ernstige overtredingen wordt direct een boete opgelegd, in andere gevallen kan eerst worden gewaarschuwd. De boetes beginnen bij 450,00 euro en kunnen oplopen tot 3.000 euro afhankelijk van de geconstateerde overtreding.

Uit de inspectieresultaten bij shoarmabedrijven in 2004 is gebleken dat de helft van de bedrijven zich niet aan de voorschriften van de Hygiënecode voor de horeca houdt. De meeste overtredingen die worden aangetroffen zijn vuile bedrijfsruimten, te hoge (bewaar)temperaturen en het onvoldoende uitvoeren van zelfcontroles door de ondernemers. In een half jaar zijn 900 inspecties uitgevoerd. Bij deze inspecties is bij de helft een maatregel genomen. In totaal zijn er zo'n 1400 shoarmabedrijven bekend bij de VWA.

Eind 2004 is de VWA gestart met het project shoarmabedrijven. Het doel is het ontwikkelen van een op maat gesneden handhavingsmethode voor deze branche met als uiteindelijk doel het nalevingsniveau blijvend te verhogen. Bij deze te ontwikkelen methode zal onderzocht worden of naast de gebruikelijke handhaving andere middelen zoals communicatie ingezet kunnen worden om het beoogde nalevingsgedrag te verhogen.

Kan de consument nog ergens op letten bij het halen van een broodje shoarma?

Helaas kan de consument ter plaatse niet met het blote oog zien of er ziekmakende bacteriën in een broodje shoarma zitten of dat het shoarmavlees bij de juiste temperatuur opgeslagen is geweest. Natuurlijk kan men er wel op letten dat wat men kan zien, schoon is.

Klachten
Heeft u vragen, klachten of twijfels over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn van de VWA bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488 of via deze website.