Politie Midden- en West Brabant

Tilburgse politie ontruimt hennepkwekerijen in woningen

TILBURG, 24 februari 2005

TILBURG: Vandaag heeft de politie in de wijken Oerle, Zeeheldenbuurt en Uitvindersbuurt 17 in bedrijf zijnde hennepkwekerijen in woningen ontmanteld. Daarnaast trof de politie in 14 panden resten van hennepkweek aan zoals assimilatielampen, kweekbakken en dergelijke. In diverse panden werd de stroom buiten de meter om afgetapt. Bij de actie waren 75 agenten betrokken. Ook verleenden 30 medewerkers van de Gemeente, Justitie, Het Brabants Afval Team en TIWOS(Tilburgse Woningstichting) assistentie. In totaal zijn circa 2500 hennepplanten in beslag genomen en vernietigd.

De actie trok veel publiek maar verliep over het algemeen rustig. Alleen in de Sacharias Jansenstraat moest de politie twee arrestaties verrrichten. Een 27-jarige Tilburger werd opgepakt omdat hij zich op straat agressief gedroeg en zich niet wilde verwijderen na een vordering daartoe. Een 42-jarige Tilburger die deze arrestatie gadesloeg werd eveneens aangehouden omdat hij een agent bedreigd had. Hij liep na de bedreiging terug naar de woning en kwam met een mes naar buiten. Hierop is hij gearresteerd.

Vanmiddag werd omstreeks 15.00 uur op de Korvelseweg door een passant nabij het Observantenhof twee zakken hennep aangetroffen. Hij waarschuwde de politie. Het ging om circa 2,6 kilo. De politie gaat er vanuit dat deze zakken daar in verband met de actie gedumpt zijn. Vermoedelijk hebben diverse bewoners hun kwekerijen snel ontmanteld toen de politie in de wijk met de ruimactie begon. In diverse panden werden namelijk resten van hennep en materialen die gebruikt worden bij het kweken van wiet aangetroffen.

Aanleiding optreden

Het besluit van de Tilburgse politie om vandaag een grootschalige actie te houden komt onder meer naar aanleiding van een drietal recente branden in deze wijken die in verband staan met hennepkweek. Daarnaast ontving de politie tips en klachten uit de buurt over stankoverlast. De meldingen kwamen binnen via Meld Missdaad Anoniem ( 0800 en 7000) en rechtstreeks bij de politie. Vervolgens hebben wijkagenten een nader onderzoek ingesteld, waarbij ook technische hulpmiddelen zijn gebruikt.

De politie gaat nooit op alleen een anonieme melding af, maar verricht ook aanvullend onderzoek voordat een woning als verdacht adres wordt aangemerkt.

Optreden

De politie heeft vervolgens op grond van de opiumwet de bevoegdheid om met een machtiging van een hulpofficier van justitie ook tegen de wil van de bewoners op te treden. Een ruimploeg bestond uit vijf agenten en een medewerker van Essent. Het elektriciteitsbedrijf controleerde of er buiten de meter om stroom werd afgetapt.

Bij de first offenders namen de agenten de planten en de lampen in beslag. Over twee weken volgt een bezoek van politie en woningbouwstichting waarbij gecontroleerd wordt of alle andere zaken opgeruimd zijn. Bij de recidivisten is de gehele kwekerij ontmanteld.

Gemiddeld werden in de meeste kwekerijen circa 150 planten aangetroffen. Deze waren veelal gesitueerd op de zolderetage. Uitgaande van 5 oogsten per jaar schat de politie de opbrengst van een kwekerij met een dergelijke grootte op circa 40.000 euro per jaar.

Vervolging

De officier van Justitie heeft aangekondigd in het Tilburgse Veiligheidshuis TOM zittingen (Taakstraf Openbaar Ministerie) te organiseren. Dit zijn zittingen waarin de Officier van Justitie taakstraffen tot 120 uur kan opleggen. Dit is vooral bedoeld voor first offenders. Deze zittingen zijn gepland op 9, 10 en 11 maart. Recidivisten krijgen een AU-dagvaarding en moeten middels een snelrechtprocedure voor de politierechter verschijnen.

Auteur: Willem van Hooijdonk