Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Draagvlak voor aanpak fraude uitzendbureaus

Nr. 2005/26
24 februari 2005

Draagvlak in uitzendsector voor aanpak fraude, maar kanttekeningen bij vergunningplicht

Er bestaat draagvlak in de uitzendbranche voor de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd om fraude in de sector aan te pakken. Het gaat om maatregelen ter bestrijding van illegale arbeid en het niet betalen van sociale premies. Wel plaatsen uitzendondernemers kanttekeningen bij de voorgestelde vergunningenplicht voor uitzendbureaus. Bovendien wijzen ze erop dat de maatregelen alleen werken als er streng wordt gecontroleerd op de naleving ervan.

Dit blijkt uit een onderzoek dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Wijn van Financiën aan de Tweede Kamer hebben gestuurd. De onderzoekers hebben het draagvlak voor de maatregelen en de geschatte effectiviteit ervan onderzocht.

Van Hoof en Wijn willen in de uitzendbranche een vergunningplicht met een waarborgsom invoeren. De waarborgsom van 75.000 euro moet een drempel vormen voor malafide uitzendbureaus. Ook kan de Arbeidsinspectie door de vergunningplicht beter controleren of een uitzendbureau illegaal is en, als dat het geval is, direct een boete opleggen. Mocht blijken dat een uitzendbureau geen belasting of sociale premies betaalt dan kunnen die worden verrekend met de waarborgsom. Ook kan de Kamer van Koophandel de vergunning intrekken.

Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers in principe positief zijn over de vergunningplicht. Wel plaatsen zij enkele kanttekeningen. Zo vinden zij dat de voorwaarden om een vergunning te krijgen strenger moeten zijn. De Arbeidsinspectie moet volgens hen ook periodiek gaan controleren op de vergunning. De waarborgsom van 75.000 euro vinden de ondernemers aan de hoge kant. Dit zou ook voor goedwillende uitzendbureaus een te hoge drempel kunnen zijn.

Van Hoof en Wijn wijzen er in hun brief op dat de vergunningplicht vooral bedoeld is om malafide bedrijven af te schrikken en eventuele niet-betaalde premies of belastingen alsnog te kunnen innen via de betaalde waarborgsom. Het ontslaat de werkgever die een uitzendkracht inhuurt dus niet van zijn eigen verantwoordelijkheid om na te gaan of het gaat om een legale werknemer.

De staatssecretarissen onderschrijven in hun brief de roep om strenge handhaving van de regels. De capaciteit van de Arbeidsinspectie wordt in de loop van het jaar uitgebreid. Verder is de boete voor het in dienst hebben van illegale werknemers per 1 januari 2005 verhoogd van
1.000 euro tot 4.000 euro voor particulieren en 8.000 euro voor bedrijven. De Arbeidsinspectie doet dit jaar een grootschalig onderzoek naar illegaal werk in de uitzendbranche. Hardnekkige overtreders worden steeds opnieuw gecontroleerd. Ook gaat de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst frauduleuze constructies in de branche hard aanpakken.

Een andere maatregel die Van Hoof en Wijn overwegen, is om namen van overtreders bekend te maken. Uit het onderzoek blijkt dat de dreiging van 'naming and shaming' een preventieve werking heeft.


---

De volledige tekst van het onderzoek en de brief staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties' in de rechter knoppenbalk).

24 feb 05 18:00