Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 24

FEBRUARI 2005

Sportbeoefenaars verdienen respect

Recent verschenen enkele mediaberichten waarin professionele sportbeoefenaars ten onrechte in verband werden gebracht met dopinggebruik. De journalisten verkregen hun informatie van zogenaamd 'betrouwbare bronnen'. Die 'betrouwbare bronnen' verspreidden dopinggeruchten in dossiers waarvan één week voordien al dopinganalyseresultaten bekend waren die negatief waren. De administratie Gezondheidszorg betreurt dat en maakt zich zorgen over de gevolgen. Ze roept daarom zowel de informatieverstrekkers als de journalisten op tot (meer) discretie en respect voor sportbeoefenaars.

Wie informatie geeft aan de media moet vooraf zelf de gevolgen inschatten die dat met zich kan meebrengen. Informatie over dopingcontroles en over lopende onderzoeken laten uitlekken schaadt de loop van het onderzoek. Er wordt dan bovendien geen rekening gehouden met mogelijk negatieve gevolgen voor de sportbeoefenaar.

Ook journalisten hebben een eigen verantwoordelijkheid. De impact van de media is erg groot. Als in een artikel de link wordt gelegd tussen een sportbeoefenaar en een dopingonderzoek ontstaat bij veel lezers snel een vermoeden van schuld. Ook als blijkt dat er geen sprake is van dopinggebruik, is de naam van de sportbeoefenaar besmeurd. De administratie Gezondheidszorg vraagt de journalisten om discreet om te gaan met informatie over 'dopingzaken'. In de journalistiek is het belangrijk informatie te checken en te dubbelchecken. De journalisten die dat principe niet naleven, bewijzen de media en de sport geen dienst.