Gemeente Woerden

Waterbodemkwaliteitskaart

Woerden heeft een (water)bodemkwaliteitskaart en het bijbehorende bodembeheerplan voor het landelijke gebied van Woerden vastgesteld. Het in kaart brengen van zowel land- als waterbodemkwaliteit maakt dit project uniek. Hierdoor is (water)bodembeheer inzichtelijker en eenvoudiger gemaakt. De Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Dienst Landelijk Gebied en de gemeente Woerden werken samen in dit project.

Door toepassing van de waterbodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan zal kostbaar grondonderzoek in een aantal gevallen van grondverzet niet langer noodzakelijk zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bouwactiviteiten. Een voordeel voor zowel particulieren als organisaties.

Voordelen van een bodemkwaliteitskaart
Wanneer zich activiteiten in een bepaald gebied afspelen (zoals bouwactiviteiten, natuurontwikkeling, wegaanleg, slootdemping, inrichting van baggerdepots enz.) kan gebruik worden gemaakt worden van de geactualiseerde bodemgegevens. Op grond van de Ministeriële Vrijstellingsregeling Grondverzet (MVG) hoeft niet aan alle vereisten van het Bouwstoffenbesluit te worden voldaan indien voor het betreffende gebied een Bodemkwaliteitskaart is vastgesteld. Binnen de aangewezen bodemkwaliteitszones mag grond bijna overal zonder nader onderzoek worden verplaatst.
Grond die wordt toegepast binnen dezelfde zone mag men zonder beperkingen hergebruiken. Hiermee is het uitvoeren van onderzoek naar vrijgekomen grond grotendeels overbodig geworden. Dit levert de betrokken opdrachtgevers een aanzienlijk kostenbesparing op. Tevens is op deze wijze afstemming bereikt tussen de (toegestane) normen voor land- en waterbodemkwaliteit.

De kaart heeft betrekking op de zgn. onverdachte gebieden. Lintbebouwingen en lokaal veroorzaakte gevallen van bodemverontreiniging zijn hier buiten beeld gebleven. Het beheersgebied bevat ook deelgebieden waar een meer diffuse belasting van de bodem aanwezig is (bijv. ten gevolge van (destijds) gebruikte bestrijdingsmiddelen).

Ook kan de kaart gebruikt worden als basis voor de bodemkwaliteit bij bouwactiviteiten. Een afzonderlijk bodemonderzoek kan wellicht achterwege blijven. Dit nog wel ter nadere beoordeling aan de gemeente Woerden, die hiervoor criteria zal opstellen.

Actualiteit staat voorop
Belangrijk is dat zowel de kwaliteitskaarten als het beheerplan actueel blijven. De Milieudienst Noord-West Utrecht treedt namens de gemeente Woerden op als het centrale punt voor de uitwisseling van de bodem- en waterbodemkwaliteitsgegevens en het indienen van meldingen met betrekking tot het grondverzet of slootdempingen.

Zie ook

- Bodem- en waterbeheer Woerden