Gemeente Tilburg

24-2-2005
Tilburg klaar voor strikte aanpak milieuovertredingen

In Tilburg worden alle overtredingen die het milieu schaden met ingang van dit jaar streng aangepakt. Dit gebeurt volgens een eenduidige aanpak die geldt voor alle instanties in Brabant die zich met het milieu bezighouden.

Of het nu gaat om illegale lozing van schadelijke stoffen, het afgeven van gevaarlijk afval aan een bedrijf zonder vergunning of het illegaal kappen van bomen of storten van asbest, de overtreder wordt zonder pardon aangepakt.
Jan Hamming: (wethouder voor o.a. handhaving): Dit is een goed voorbeeld van handhaven met een 'kort lontje'. Door een gezamenlijke aanpak voelt de gemeente zich gesteund in het beleid om niet met overtreders in discussie te gaan maar ze aan te pakken. Het gaat ons daarbij in de eerste plaats om de veiligheid en een schoon milieu en niet om het uitdelen van boetes.

Procedure bij milieuovertredingen
Er kan sprake zijn van drie type overtredingen. Bij acuut gevaar kan de aanpak inhouden dat een bedrijfsproces onmiddellijk moet worden stilgelegd en per direct bestuursrechtelijk én strafrechtelijk wordt opgetreden. Zoals bij lekkende installaties. Naast een brief waarin de procedure wordt geschetst komt er meteen een proces-verbaal van de politie.
Bij een situatie waarbij het milieu ernstige schade ondervindt, een categorie 1-overtreding, wordt het voornemen bekend gemaakt om een 'last onder dwangsom' op te leggen. Dat wil zeggen dat een bepaald bedrag wordt vastgesteld voor elke aangegeven periode dat de overtreding langer duurt. Ook in deze gevallen krijgt de overtreder een proces-verbaal van de politie. Bijvoorbeeld onduldbare stank- of stofoverlast, onduldbare geluidhinder, opslag van gevaarlijke stoffen zonder voorzieningen of overtredingen waar al eerder een dwangsom voor is opgelegd.
Alle andere overtredingen vallen onder categorie 2-overtredingen. In dat geval geldt dezelfde aanpak met één verschil: de gemeente stelt na de constatering eenmalig een termijn waarbinnen de overtredingen alsnog ongedaan gemaakt kunnen worden.

Zó handhaven wij in Brabant
De gezamenlijke aanpak van milieuovertredingen is voor de meeste instanties in Brabant al in 2004 gestart via het project: Zó handhaven wij in Brabant. Een bijzondere samenwerking tussen de vele instanties die zich met het milieu bezig houden. Bijzonder omdat voor het eerst handhaving van milieuregels structureel door gemeente en politie en andere partners samen wordt aangepakt. Tilburg heeft de keuze gemaakt om over het hele brede terrein van handhaving een nieuwe aanpak te ontwikkelen. Dus ook voor zaken zoals illegale bouwwerken, brandveiligheid en slechte bouwconstructies. Momenteel werkt de gemeente vergelijkbare procedures uit voor al deze thema's. Daarbij is veel aandacht voor risicoanalyse, het gebruik van communicatie en het beter afstemmen van regelgeving en vergunningen op de handhaafbaarheid ervan.

Voorbeeldfunctie
De strengere aanpak wordt niet alleen toegepast op particulieren en bedrijven. Nieuw is het opreden tegen andere en de eigen overheid. Juist hier geldt afspraak is afspraak. Als bijvoorbeeld de brandveiligheid in een overheidsgebouw te wensen overlaat, wordt dit op dezelfde wijze aangepakt. De overheid heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om algemeen normbesef en geloofwaardigheid.