FNV

Bittere noodzaak voor ingreep bij Texas Instruments ontbreekt

Moet de winstgevende productie Texas Instruments in Almelo echt nu al weg omdat in de toekomst de opgedragen marges niet meer gehaald zouden kunnen worden? Dat vraagt FNV Bondgenoten zich af. De directie wil 160 banen schrappen.
"Stel je voor dat alle werkgevers dit gaan doen. Waar blijf je dan?", vraagt vakbondsbestuurder Toon Verdijsseldonk. "De bittere noodzaak voor de reorganisatie ontbreekt."

Het financiële resultaat van de productie van sensoren voor de auto-industrie was in 2004 naar behoren. Maar volgens de directie is de prijsdruk zo groot dat op den duur in Almelo een marge van 20 procent onhaalbaar wordt. Het is de norm die de Amerikaanse moeder stelt.

"Om een correctie voor te zijn, komt directeur Braaksma nu al met dit plan", vertelt Verdijsseldonk verbaasd. De directie zegt daarmee tijd te willen scheppen om de 110 werknemers met een vast contract naar ander werk te leiden.

De productie is al voor een groot deel verdwenen naar Hongarije en Mexico waar de loonkosten aanzienlijk lager zijn. Rond de zomervakantie gaat meer productie daarheen waardoor de vijftig uitzendkrachten als eersten hun werk in Almelo verliezen. Daarna volgen saneringen in het najaar en het voorjaar van 2006.

Maar eerst schakelt de ondernemingsraad een extern adviseur om de noodzaak van de operatie tegen het licht te houden. Daarna komt een sociaal plan aan de orde. Verdijsseldonk: "Bij Texas Instruments werken vakmensen waarvoor met een goed plan van aanpak elders emplooi te vinden moet zijn. Maar bij zo'n winstgevend bedrijf hoort natuurlijk ook een behoorlijke uitzwaaipremie. Daar heb ik de directeur nog niet over gehoord."