Gemeente Den Helder

24-02-2005 Den Helder wijkgericht
De Schooten

Meepraten over uw wijk? Meld u aan voor het bewonersplatform! Wijkgericht werken betekent onder andere dat bewoners actief worden betrokken bij alles wat er in hun wijk gebeurt. Een van de manieren om dit te realiseren is het oprichten van een bewonersplatform. In zon platform komen allerlei wijkaangelegenheden aan de orde en hebben bewoners het voor het zeggen. In de rubriek van vorige maand heeft u kunnen lezen dat er in Nieuw Den Helder inmiddels zon platform draait. In De Schooten is die er nog niet, maar zon bewonersplatform gaat er wat ons betreft wel komen. Heeft u daar belangstelling of suggesties voor? Bel dan met de wijkmanager van De Schooten, Martin van der Maas: 678819, of 06-22907290. Mailen kan ook: mvdmaas@denhelder.nl

En wat doet het wijkplatform?
De signalen die uit zon bewonersplatform naar voren komen, moeten natuurlijk worden opgepakt door de bewoners zelf èn door professionele organisaties. Voor een goede samenwerking tussen die organisaties is het belangrijk dat ze regelmatig met elkaar rond de tafel zitten en de verschillende zaken afstemmen. Dat gebeurt in een wijkplatform. Hierin zitten de professionele instellingen. In De Schooten, Boatex en de Friese Buurt was er al een dergelijk wijkoverleg, maar de meeste deelnemers vinden dat het beter kan: meer betrokkenheid tonen, meer bijeenkomsten plannen, meer werkafspraken maken, meer verantwoordelijkheidsgevoel tonen en meer resultaten boeken voor de wijk. Om dit voor elkaar te krijgen zijn nieuwe richtlijnen opgesteld over rol, positie en verantwoordelijkheden van het wijkplatform en de platformleden. De platformleden hebben deze uitgangspunten op hun bijeenkomst van 18 januari aangenomen.
Wijkgericht werken vraagt natuurlijk ook van de gemeente een actievere rol in zon wijkplatform. En dat gaat zeker gebeuren. Het platform verwacht dat van de andere leden natuurlijk ook! Andere leden zijn onder meer politie, Woningstichting, scholen en welzijnsinstellingen. Ook enkele vertegenwoordigers van bewonersorganisaties zijn erbij, om er zeker van te zijn dat bewonerswensen centraal blijven staan. Op 22 maart is het eerstvolgende wijkplatform. Dan komen verschillende voor de wijk interessante zaken aan de orde en worden werkafspraken met elkaar gemaakt over concrete activiteiten en projecten.

Jaarvergadering Wijkvereniging Boatex

Donderdag 3 maart om 20.00 uur wordt in brasserie Two Times (Ravelijncenter 5, naast Van Brederode) de jaarvergadering van de wijkvereniging Boatex gehouden. Bent u geen lid, maar woont u wel in de wijk? Ook dan bent u daarbij van harte welkom! Tijdens deze avond zullen in elk geval de walbeschoeiingen, de verkeersproblematiek, de speeltuinen en het openbaar groen in de wijk aan de orde komen. Ook zullen we het hebben over inbraakpreventie, over de milieuvergunning van Gaz de France en de bouwplannen in onder andere de Poort van Den Helder. Daarnaast zal de wijkmanager van de gemeente, Martin van der Maas, een toelichting geven op het thema wijkgericht werken.
Tenslotte zijn er de gebruikelijke agendapunten, zoals de verslagen van de secretaris en de penningmeester, de benoeming van de kascommissie en de bestuursverkiezing (we zoeken een nieuwe voorzitter!). Wilt u een aanvullend agendapunt inbrengen, of wilt u zich aanmelden voor een bestuursfunctie? Bel dan met Jan Kamerman, telefoon 633768.

Tot ziens op 3 maart
in brasserie Two Times
Bestuur wijkvereniging Boatex

Stad binnen de Linie

Wijkplatform van startOok in de Stad binnen de Linie is nu een wijkplatform opgericht. Dit gebeurde op dinsdag 15 februari. Verschillende bewoners, instellingen en organisaties zijn er bij betrokken: actieve bewoners van buurten, vertegenwoordigers van bewonersorganisaties, professionals van organisaties en instellingen, woningcorporaties, wijkcommissies en gemeente.

Themas

Doel van het brede wijkplatform is om gezamenlijke goede oplossingen te vinden voor gesignaleerde knelpunten zoals veiligheid, communicatie met de inwoners, bereikbaarheid van de politie en het onderhoud van de openbare ruimte. Gestreefd wordt naar een integrale aanpak en een zo breed mogelijke betrokkenheid van zowel bewoners als beroepskrachten. Afgesproken is viermaal per jaar in een bijeenkomst elkaar te informeren over ieders plannen in de wijk, knelpunten te signaleren en zaken op elkaar af te stemmen. Voor 2006 zal er dan een wijkactieplan worden gemaakt voor de totale wijk.

Meer betrokken

Tijdens de bijeenkomst benadrukten alle aanwezigen dat er naast dit grote wijkplatform ook in elke buurt bewonersoverleggen/-platforms moeten komen. De vorm daarvan kan per buurt en/of per periode verschillen: zo kan er een vast overleg zijn, of een heel flexibele vorm zoals een buurtschouw, bewonerspanel of een bewonersoverleg rond een bepaald onderwerp. De verwachting en hoop is dat hierdoor een grotere betrokkenheid van de buurtbewoners in hun buurt ontstaat.

De volgende bijeenkomst van het wijkplatform Stad binnen de Linie is op 17 mei. Ruim voor die tijd kunt u in deze rubriek lezen waar de bijeenkomst wordt gehouden.