Voedingcentrum
Tweederde snackbars bakt in verkeerd vet
24 februari 2005
Het merendeel van de snackbars/cafetaria gebruikt vast frituurvet met
veel verzadigd vet en transvet. Dit blijkt uit onderzoek dat de
Voedsel en Waren Autoriteit heeft uitgevoerd van april tot en met juni
2004. Wel zegt twintig procent bereid te zijn over te stappen op
vloeibaar vet, dat beter is voor hart- en bloedvaten.
In totaal werden 679 zaken bezocht. Tijdens dit bezoek werd de
temperatuur van het vet gemeten en een monster meegenomen voor
analyse. Bijna zeventig procent gebruikte vast vet om in te frituren.
Daarbij schommelde het transvetgehalte in de helft van de gevallen
tussen de vijftien en dertig procent, met uitschieters naar maar
liefst vijfenvijftig procent. Bij het vloeibare vet bestond slechts
één tot drie procent uit transvet. Verder bleken de vaste vetten rond
de veertig tot vijftig procent verzadigd vet te bevatten, tegenover
dertig procent bij de vloeibare vetten.
Vloeibaar frituurvet is beter
Omdat er minder verzadigd vet en minder transvet in zit, is voor de
gezondheid het gebruik van vloeibaar frituurvet beter. Verzadigd vet
verhoogt het cholesterolgehalte, en een hoog cholesterolgehalte is een
risico voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Transvet is nog
schadelijker voor hart- en bloedvaten. Transvet ontstaat in de fabriek
wanneer zacht vet en olie harder worden gemaakt. Vloeibaar vet, zoals
olie, bevat relatief veel onverzadigd vet. Dit type vet is juist goed
voor hart- en bloedvaten.
Verantwoord frituren
Op diverse manieren worden snackbars gestimuleerd vloeibaar vet te
gaan gebruiken. Zo voeren het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en
Oliën en Koninklijke Horeca Nederland de campagne Verantwoord
frituren. Door middel van een poster kunnen deelnemende cafetarias of
snackbars klanten laten zien dat zij bakken in vloeibaar vet. Op de
website staan alle deelnemers. De VWA moest wel constateren dat bijna
eenvijfde van deze ondernemers toch hard frituurvet gebruikt.
Consumenten die hun gezondheid belangrijk vinden doen er goed aan te
informeren of er vast of vloeibaar vet wordt gebruikt.
Thuis frituren
Uiteraard geldt ook voor thuis dat het beter is te bakken in olie of
vloeibaar frituurvet dan met hard vet uit een wikkel. Ook is het
belangrijk bijvoorbeeld frietjes niet te heet en te lang te frituren
en de olie na gebruik te zeven en regelmatig te verversen.