Voedingcentrum


Tweederde snackbars bakt in verkeerd vet

24 februari 2005

Het merendeel van de snackbars/cafetaria gebruikt vast frituurvet met veel verzadigd vet en transvet. Dit blijkt uit onderzoek dat de Voedsel en Waren Autoriteit heeft uitgevoerd van april tot en met juni 2004. Wel zegt twintig procent bereid te zijn over te stappen op vloeibaar vet, dat beter is voor hart- en bloedvaten.

In totaal werden 679 zaken bezocht. Tijdens dit bezoek werd de temperatuur van het vet gemeten en een monster meegenomen voor analyse. Bijna zeventig procent gebruikte vast vet om in te frituren. Daarbij schommelde het transvetgehalte in de helft van de gevallen tussen de vijftien en dertig procent, met uitschieters naar maar liefst vijfenvijftig procent. Bij het vloeibare vet bestond slechts één tot drie procent uit transvet. Verder bleken de vaste vetten rond de veertig tot vijftig procent verzadigd vet te bevatten, tegenover dertig procent bij de vloeibare vetten.

Vloeibaar frituurvet is beter
Omdat er minder verzadigd vet en minder transvet in zit, is voor de gezondheid het gebruik van vloeibaar frituurvet beter. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte, en een hoog cholesterolgehalte is een risico voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Transvet is nog schadelijker voor hart- en bloedvaten. Transvet ontstaat in de fabriek wanneer zacht vet en olie harder worden gemaakt. Vloeibaar vet, zoals olie, bevat relatief veel onverzadigd vet. Dit type vet is juist goed voor hart- en bloedvaten.

Verantwoord frituren
Op diverse manieren worden snackbars gestimuleerd vloeibaar vet te gaan gebruiken. Zo voeren het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën en Koninklijke Horeca Nederland de campagne Verantwoord frituren. Door middel van een poster kunnen deelnemende cafetarias of snackbars klanten laten zien dat zij bakken in vloeibaar vet. Op de website staan alle deelnemers. De VWA moest wel constateren dat bijna eenvijfde van deze ondernemers toch hard frituurvet gebruikt. Consumenten die hun gezondheid belangrijk vinden doen er goed aan te informeren of er vast of vloeibaar vet wordt gebruikt.

Thuis frituren
Uiteraard geldt ook voor thuis dat het beter is te bakken in olie of vloeibaar frituurvet dan met hard vet uit een wikkel. Ook is het belangrijk bijvoorbeeld frietjes niet te heet en te lang te frituren en de olie na gebruik te zeven en regelmatig te verversen.