Technische Universiteit Delft

Delft, 24 04 2005

Delftse bouwkundige bundelt economie én milieu

Bouwen met dubbele winst

Onderzoeker Tim de Jonge van de TU Delft heeft een rekenmodel ontwikkeld dat de milieubelasting van allerlei soorten bouwprojecten goed en gemakkelijk in kaart brengt. Het model laat zien of een planaanpassing die gericht is op de vermindering van de milieubelasting, ook economisch doelmatig is. Tim de Jonge promoveert op 28 februari op dit onderwerp.

De geëigende methode om de milieubelasting van (bouw)projecten te bepalen, is de Levenscyclusanalyse (LCA). Die biedt een systematische aanpak voor het meten van de totale milieubelasting, van grondstof tot recycling. Nadeel is echter dat een LCA relatief ingewikkeld is om uit te voeren. Zeker als het gaat om huizen die een complexe levenscyclus hebben. Worden de meeste producten na een kortere of langere periode van gebruik afgedankt, huizen worden vaak verschillende keren gerenoveerd, verbouwd, samengevoegd, gesplitst et cetera.

De Jonge heeft daarom een op de LCA gebaseerd model - de zogenoemde EVR (Ecokosten/Waarde Ratio)- nader uitgewerkt. Dit heeft hij gedaan voor verschillende type bouw- en renovatieprojecten, van groot onderhoud tot totale nieuwbouw. De EVR drukt de milieukosten uit als percentage van de economische waarde van het bouwproject. Het model van de Delftse onderzoeker laat uiteindelijk zien of een verbouwing planaanpassing die gericht is op de vermindering van de milieubelasting, ook economisch doelmatig is. De raming van milieukosten kan gekoppeld worden aan de normale begroting van een project en levert volgens De Jonge daardoor praktisch geen extra calculatiewerk op.

De Delftse bouwkundige heeft het model inmiddels toegepast in casestudies. Eén daarvan betrof een complex van ongeveer 200 appartementen, gebouwd in de jaren zestig. De verhuurder overweegt deze appartementen aan te passen. Daarbij zijn er in principe vier opties: niets doen, groot onderhoud, ingrijpende verbetering en totale nieuwbouw. De Jonge toonde met zijn model aan dat groot onderhoud en ingrijpende verbetering uit het oogpunt van milieu en economie betere opties zijn dan nieuwbouw of niets doen.

Tim de Jonge, 2005, Cost effectiveness of sustainable housing investments. Delft University Press, ISBN 90-407-2578-0. Te bestellen via info@library.tudelft.nl. Deze publicatie is gepubliceerd in de serie Sustainable Urban Areas, uitgebracht door het Delft Centre for Sustainable Urban Areas.