Gemeente Utrecht


SCHRIFTELIJKE VRAGEN inzake Leidsche Rijn Park

23 Vragen van de heer mr. C.J. P. Huisman
(ingekomen 24 februari 2005)


De fractie van de PvdA heeft onlangs gesproken met bewoners uit de omgeving van het toekomstige Leidsche Rijn Park. Een aantal daarvan is concreet betrokken bij de ontwikkeling van het Park, hetzij vanuit de wijkraad, hetzij in één van de "meedenkgroepen" (inzake woningen of inrichting). Ondanks die rechtstreekse betrokkenheid blijken bij deze mensen toch nog veel vragen en onduidelijkheden te bestaan. Onder de bewoners heerst het gevoel dat ze onvoldoende inzicht hebben in de financiën rond het Park.
Vragen en onduidelijkheden waar onze fractie ook geen antwoord op wist of duidelijkheid in kon verschaffen. Vanwege deze onduidelijkheid doen allerlei spookverhalen de rondte, die wellicht eenvoudig te weerleggen zijn als de financiële feiten op tafel liggen. Het gaat ons dan met name om inzicht in de kosten van de ontwikkeling van het Park (ook de werkwijze en de efficiëntie daarvan) en de verdiensten door (extra) woningbouw. Ook de financiële situatie van Fase 1 en Fase 2 is ons niet duidelijk.

Dit brengt de PvdA-fractie tot de volgende vragen:

1. Kunt u meer inzicht verschaffen in de financiële situatie van de ontwikkeling van het Park ?
2. Wat zijn de exacte kosten van het realiseren van fase 1 en wat krijgen we daarvoor, waar komt dat geld vandaan, wat is het tekort, hoeveel dient er nog verdiend te worden (met woningen of op andere wijze en welke wijze is dat dan)
3. Worden extra verdiensten van Leidsche Rijn in het Park gestoken, ter vermindering van het tekort ?
4. Nét buiten het Lint zijn ook mogelijke woningbouwlocaties (bijvoorbeeld in het zuidwestelijk deel of bij de Haarrijnse Plas). Is het mogelijk daar in een eerder stadium woningbouw te plannen, zodat er minder binnen het Lint hoeft te worden gebouwd ?
5. Inwoners die de dagelijkse werkzaamheden van de aanleggers van het Park zien, constateren dat er niet economisch en efficiënt, geld- en natuursparend wordt gewerkt. Wordt er op gelet dat er planmatig voor de meest voordelige manier van werken wordt gekozen en niet onnodig de natuur wordt beschadigd en dat er afstemming is tussen de verschillende aanleggers ?
6. Ideeën vanuit de bevolking worden door het Projectbureau wel opgepikt, maar vervolgens stokt het in de uitvoering doordat het in de planning misloopt. Vrijwilligers haken daardoor af. Herkent u dat en bent u bereid om daar verbetering in aan te brengen ?
7. Voor UVV en vv De Meern zijn toe- en uitgangen op de Alendorperweg gepland. Dit is een eenbaans-polderweg. De Parkzichtlaan en de Burg.Middelweerdweg kennen een gescheiden fietspad. Toe- en uitgangen op die wegen lijken een veiliger optie. Bent u bereid tot heroverweging ?
8. In folders die in het Informatiecentrum Leidsche Rijn liggen en aan geïnteresseerden worden uitgedeeld en op de website wordt nog steeds gesuggereerd dat er meer groen zal komen dan er daadwerkelijk komt. Waarom is dit beeld nog niet geactualiseerd en wanneer zal dit wel gebeuren ?
9. In hoeverre is het nog mogelijk om de ambities van het Park in samenhang met de benodigde financiën te bespreken ?


---- --