Gemeente 's-Hertogenbosch

24-02-2005

Onderzoek Effectiviteit Sociaal-Cultureel Werk

Onderzoekscommissie raad presenteert resultaten en aanbevelingen

In de gemeente 's-Hertogenbosch is in de periode augustus 2004-januari 2005 een onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van het sociaal-cultureel werk. Gezien de breedte van het terrein is het onderzoek afgebakend en uitgevoerd in twee wijken (Kruiskamp, Hambaken) en thematisch beperkt tot het beleidsterrein 'jeugd'. Het onderzoek concludeert dat de effectiviteit van het sociaal-cultureel werk wisselend is, wat onder meer wordt veroorzaakt door het ontbreken van een visie en een aansturingmodel, alsook de gehanteerde subsidiesystematiek. De aanbevelingen in het rapport zijn voornamelijk managerial van aard en richt zich op de oorzaken van deze wisselende effectiviteit.

Aanbevelingen
De aanbevelingen concentreren zich op drie punten: visie, afstemming en evaluatie. Het ontbreken van visie op het sociaal-cultureel werk leidt tot een ad hoc beleid. Het hebben van een visie is een eerste vereiste om te kunnen komen tot een consequent beleid. In de processen van het sociaal-cultureel werk ontbreekt op verschillende terreinen de afstemming tussen diverse partijen. Aanbevolen wordt om gebruik te maken van een sturingsmodel zodat helder is wie op welk moment welke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden heeft. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de bestuurlijke sturings- en verantwoordingscyclus omdat op bestuurlijk niveau de afstemming en evaluatie ontbreekt. Tot slot moet een meer flexibele subsidiesystematiek leiden tot een meer gedifferentieerd aanbod van het sociaal-cultureel werk in 's-Hertogenbosch.

Hoe verder?
De SP heeft in juni 2003 via een motie het initiatief genomen tot dit raadsonderzoek. De raad meende geen zicht te hebben op de resultaten die, met behulp van de gemeentelijke subsidie, op het terrein van het sociaal-cultureel werk worden behaald. Om inzage in de beleidseffecten te krijgen, maar ook om na te gaan hoe in de toekomst de aansturing van het sociaal-cultureel werk mogelijk kan worden versterkt, is gestart met een raadsonderzoek. Het onderzoek is door een extern onderzoeksbureau uitgevoerd in de vorm van een procesonderzoek. Zo'n onderzoek doet zowel uitspraken over het proces als de effectiviteit van het sociaal-cultureel werk. Bedoeling is dat de gemeenteraad hierover op 22 maart in debat gaat.