PERSBERICHT
27 januari 2005
Voorlichting over alcohol en zwangerschap broodnodig!
Vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen beter geen alcoholhoudende dranken drinken. Dit adviseert de Gezondheidsraad in het net verschenen rapport 'Risico's van alcoholgebruik bij conceptie, zwangerschap en borstvoeding'. Alcoholgebruik van de moeder verhoogt namelijk de kans op onder andere foetale sterfte, gestoorde psychomotorische ontwikkeling en andere aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat in Nederland circa 35-50% van de vrouwen tijdens de zwangerschap alcohol drinkt. Het NIGZ is blij met het advies van de Gezondheidsraad en acht het noodzakelijk om de voorlichting op dit terrein te intensiveren.
Dat alcohol schadelijk is voor de ontwikkeling van het ongeboren kind staat na het verschijnen van het rapport van de Gezondheidsraad vast. Toch drinkt zo'n 35-50% van de vrouwen tijdens de zwangerschap gewoon alcoholhoudende dranken. Dit verontrustend hoge cijfer is voor het NIGZ aanleiding om aan de hand van de adviezen van de Gezondheidsraad de voorlichting aan aanstaande ouders te intensiveren.
Voorlichting voor en tijdens de zwangerschap
Om een bijdrage te leveren aan een betere preventie rond dit thema, heeft het NIGZ voor diverse relevante betrokkenen en doelgroepen producten ontwikkeld.
Professionals
Voor verloskundigen, artsen en voorlichters verschijnt morgen de factsheet 'Alcoholgebruik gedurende de zwangerschap', een uitgave van het NIGZ die tot stand is gekomen in samenwerking met het IVO en de Amsterdam Born Childeren and their Development studie (ABCD-studie). De factsheet besteedt in ruime mate aandacht aan het rapport van de Gezondheidsraad. Bovendien geeft hij inzicht in de achtergrondkenmerken van vrouwen die alcohol blijven gebruiken tijdens de zwangerschap en biedt daarmee aanknopingspunten voor de voorlichting. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de gegevens van de ABCD-studie. Bovendien organiseert het NIGZ op 24 februari voor professionals een studiemiddag rond het thema.
Aanstaande ouders
Op basis van de nieuwe inzichten uit het rapport van de Gezondheidsraad, verschijnt er een brochure voor het algemene publiek en aanstaande ouders in het bijzonder. Deze brochure bevat praktische handreikingen over het thema alcoholgebruik voor vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.
De brochure wordt verspreid via verloskundigen- en gynaecologenpraktijken. Vanaf maart is de brochure gratis verkrijgbaar bij het NIGZ. Alle informatie is ook beschikbaar op de internetsite
De adviezen op een rij
Alcoholgebruik voor de zwangerschap
Uit het rapport van de Gezondheidsraad blijkt dat het alcoholgebruik van beide ouders, al voor de conceptie, invloed heeft op de aanstaande zwangerschap. Het drinken van slechts 1 glas alcoholhoudende drank per dag kan bij vrouwen de vruchtbaarheid al verminderen. Ook zijn er aanwijzingen dat alcoholgebruik tot verminderde vruchtbaarheid bij mannen leidt. Daarnaast concludeert de Gezondheidsraad dat alcoholgebruik rond de conceptie zelfs kan leiden tot foetale sterfte. Het advies van de Gezondheidsraad aan koppels met een kinderwens is dan ook om geen alcohol meer te drinken. Zodra de vrouw zwanger is, kan de man zijn alcoholgebruik desgewenst weer hervatten.
Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap heeft alcoholgebruik van vrouwen effect op het ongeboren kind. Een verhoogd risico op vroeggeboorte en een verstoorde psychomotorische ontwikkeling zijn enkele van de in het rapport genoemde effecten. Sommige effecten kunnen al optreden wanneer de vrouw minder dan één standaardglas per dag drinkt. Zelfs een incidentele uitschieter kan al zijn sporen nalaten op de ontwikkeling van het ongeboren kind. Daarom adviseert de Gezondheidsraad zwangere vrouwen om in het geheel geen alcohol te gebruiken.
Alcoholgebruik tijdens de borstvoeding
Alcohol is een stof die zich door het hele lichaam verspreid, en dus ook in de moedermelk terecht komt. De Gezondheidsraad adviseert vrouwen die borstvoeding geven dan ook om geen alcohol te gebruiken.
---
Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie