Ingezonden persbericht


Persbericht

De hoge drempel naar burgerschap voor vluchtelingen en nieuwkomers SMO lezing op donderdag 24 februari 19.30 uur bibliotheek Almelo, Het Baken 3

Het vreemdelingenbeleid kan gezien worden als brandpunt van de wijze waarop de samenleving met nieuwkomers omgaat. Nieuwe wetgeving maakt het voor vluchtelingen en andere nieuwkomers heel moeilijk om een plaats in onze samenleving te bemachtigen. Ook aan minderheden die hier al lang wonen worden nieuwe eisen gesteld als voorwaarde om als volwaardig burger te kunnen participeren.

Gerrit van Ginkel, directeur van de Stichting Vluchtelingenwerk en Inburgering in de regio Deventer gaat in op de actuele situatie. Deventer staat als middelgrote stad model voor een constructief en vooruitstrevend inburgeringbeleid. Maar ook in deze gemeente worden, noodgedwongen, aanpassingen doorgevoerd ten aanzien van asielzoekers, oud- en nieuwkomers.

Naast inburgering staat in het huidige regelingsbeleid de 'terugkeer' van asielzoekers naar het land van herkomst centraal. Justitie, politie en anti-terreur maatregelen voeren de boventoon ten koste van integratie en participatie. De verschillen tussen autochtoon en allochtoon worden daardoor vergroot in plaats van overbrugd.

Van Ginkel verkent mogelijkheden om de kloof te verkleinen. Hij gaat in op het begrip burgerschap, over de kansen van minderheden in de samenleving en de veranderingen in het integratie- en inburgeringbeleid. Hij geeft aan op welke manier het sociaal kapitaal van nieuwkomers beter benut kan worden en wat er nodig is om participatie van minderheden te versterken.