Wageningen Universiteit

Persuitnodiging Wageningen Universiteit: nr 018, 17 februari 2005.

Klimaatverandering in eigen tuin zichtbaar in 'de natuurkalendergids'

Wanneer krijgen hooikoortspatiënten dit jaar weer last van dikke, tranende ogen? Wanneer moet ik mijn groenten in de volkstuin zaaien? Loopt de natuur achter wanneer je de grote bonte specht eind februari voor het eerst hoort roffelen? Vragen waarop duizenden waarnemers in Nederland antwoorden verzamelen voor De Natuurkalender-site. Veel bevindingen daaruit zijn nu benut voor een praktische gids om de effecten van klimaatverandering in de eigen achtertuin vast te stellen. 'De Natuurkalendergids' wordt 24 februari in Wageningen gepresenteerd.

Mediavertegenwoordigers zijn hierbij van harte welkom.

Het uitzonderlijk warme weer begin dit jaar in Nederland resulteerde in een vroege ontwikkeling van de natuur. De hazelaar bloeide ruim twee weken eerder dan normaal en de eerste citroenvlinders verschenen zelfs een maand eerder dan normaal. Maar wat is normaal? De Natuurkalendergids, geeft hierop antwoord.

De rijk geïllustreerde gids laat zien wanneer normaal gesproken fluitenkruid en speenkruid in bloei komen, bladeren van de beuk vallen, de koekoek begint te zingen of de dagpauwoog en koninginnepage in het voorjaar verschijnen. Ook toont de gids wanneer Nederland last van hooikoorts gaat krijgen of wanneer welke groenten en fruit uit deze regio in de winkel ligt. Tenslotte vindt de lezer per seizoen tips over toerisme en recreatie op het gebied van natuur en milieu.

Met eigen ogen
Met de gids kan iedereen het effect van klimaatverandering in de eigen omgeving zichtbaar maken door de tijdstippen van bijvoorbeeld geconstateerde bloei en bladval in de omgeving te vergelijken met de informatie in de gids. Hierdoor is het voor de leek mogelijk op de week nauwkeurig na te gaan of de lente van 2005 zeer vroeg, vroeg, normaal, laat of zeer laat begint.

De gids is een product van De Natuurkalender (www.natuurkalender.nl), een project waarin vierduizend vrijwilligers en scholieren dagelijks in de gaten houden hoe hun omgeving verandert onder invloed weer en klimaat. Aan de gids hebben behalve de leerstoelgroep Milieusysteemanalyse van Wageningen Universiteit organisaties meegewerkt zoals De Vlinderstichting, KNMI, Milieu Centraal, SOVON Vogelonderzoek Nederland en het Leids Universitair Medisch Centrum. Uitgever van de gids is Roodbont Uitgeverij in Zutphen.

Tijdens de presentatiebijeenkomst op 24 februari geven de samenstellers voor het eerst een totaaloverzicht van de Natuurkalenderresultaten. Ook gaan de sprekers in op hoe de gegevens van De Natuurkalender in de nabije toekomst praktisch ingezet gaan worden in het kader van hooikoorts, het groenbeheer, tuinieren en de landbouw.