CULTUUR OP DE CAMPUS PRESENTEERT MASTER'S CHOICE
RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN
Met regelmaat nodigt Cultuur op de Campus (
Op donderdag 24 februari is de beurt aan Prof. dr. Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis. Hekster, met zijn dertig jaar de jongste hoogleraar van Nederland, sprak op 4 februari zijn oratie 'Beelden van macht' uit, over de wijze waarop Romeinse keizers, maar ook president Bush, zich presenteren. De film die Hekster uitkoos voor Master's Choice sluit bij dit onderwerp aan. Hij geeft een inleiding bij Paul Verhoevens Starship Troopers (1997), een ogenschijnlijk eendimensionale scifi-film, die echter bol staat van de verwijzingen naar propagandafilms.
Op donderdag 31 maart is Prof. dr. Klaas Landsman te gast bij Master's Choice. Landsman is wiskundige, maar publiceerde tevens over het Duitse atoomproject. Hij koos de film Copenhagen (Howard Davies, 2003), de verfilming van het toneelstuk van Michael Frayn uit 1998, waarin natuurkundigen Werner Heisenberg en Niels Bohr vanuit de hemel terugblikken op hun ontmoeting in 1941, die cruciaal was voor het Duitse kernprogramma.
Donderdag 24 februari
MASTER'S CHOICE: STARSHIP TROOPERS MET INLEIDING PROF. DR. O. HEKSTER
Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997) is méér dan een spectaculaire sciencefiction film over een oorlog tegen gigantische buitenaardse insecten. Prof. dr. Olivier Hekster brengt de onverwacht diepere betekenislagen aan het licht.
Hekster kwam uit Oxford om de Van der Leeuw-leerstoel oude geschiedenis in te nemen en is daarmee sinds kort de jongste hoogleraar van Nederland. Hij is deze maand te gast in de programmareeks Master's Choice, waarin RU-wetenschappers een inleiding verzorgen bij een zelfgekozen film.
Hekster is onder andere gespecialiseerd in de beeldvorming van macht, een onderwerp dat volgens hem in Starship Troopers sterk aan bod komt. Zo staat de film bol van de verwijzingen naar twintigste-eeuwse propagandafilms zoals bijvoorbeeld Leni Riefenstahl die maakte ten tijde van het Nazi-regime. Dat maakt Starship Troopers zowel een interessante film voor de liefhebber van harde actie en special-effects als voor degene die verder wil kijken en de subtiele satirische boodschap wil doorgronden.
*19.30-22.00u (zonder pauze), CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree ¬1,50
Donderdag 31 maart
MASTER'S CHOICE: COPENHAGEN MET INLEIDING PROF. DR. K. LANDSMAN
In Master's Choice is te gast Prof. dr. Klaas Landsman, wiskundige en kenner van het Duitse atoomproject, waarover hij publiceerde. Landsman, die werkte in Cambridge en als hoogleraar mathematische fysica aan de UvA, is auteur van de recente bestseller Requiem voor Newton (2005). Sinds dit collegejaar is hij hoogleraar analyse aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof. Landsman geeft een inleiding bij de door hem gekozen film Copenhagen (Howard Davies, 2003). Werner Heisenberg en Niels Bohr blikken vanuit de hemel terug op hun cruciale ontmoeting in 1941 te Kopenhagen. De tegenstellingen tussen beide wetenschappers zijn groot, zowel op natuurkundig als op politiek gebied: Heisenberg werkte in dienst van de nazi's aan een Duits kernprogramma, terwijl Bohr als halfjood in Denemarken leefde onder Duitse bezetting.
De theaterverfilming Copenhagen, naar het gelijknamige toneelstuk van Michael Frayn uit 1998, is een zeer geslaagde combinatie van wetenschap, geschiedenis en toneel. Frayn trad in het voetspoor van Brecht, Kipphardt en Dürrenmatt door een uit de natuurkunde ontstane politieke situatie aan de hand van historische persoonlijkheden te dramatiseren. Hij buit het brede spectrum aan interpretaties van deze nog altijd in nevelen gehulde ontmoeting op briljante wijze uit en verhoogt de verwarring nog door Bohrs echtgenote Margrethe het gesprek voortdurend te laten interrumperen.
*19.30-21.30u, CC3, CollegezalenComplex, entree ¬1,50, let op: film Engelstalig zonder ondertiteling
EERDERE AFLEVERINGEN VAN MASTER'S CHOICE
Oktober 2003: Dr. Anneke Smelik (Algemene Cultuurwetenschappen) met Hiroshima mon amour
November 2003: Prof. Mr. Ybo Buruma (Straf- en Strafprocesrecht) met Ghost Dog
December 2003: Drs. Ignace Vermaes (Pedagogische Wetenschappen) met Het zakmes
April 2004: Prof. Jan Kees Maan (directeur High Field Magnetic Laboratory) met Gimme Shelter en Glas
December 2004: Dr. Jeroen van Gessel (Algemene Cultuurwetenschappen) met The laste picture show